loši uvjeti

Bandić obišao Dumovec i zahvalio građanima što brinu za životinje

07.12.2020 u 22:23

Bionic
Reading

Nakon napisa u medijima o lošim uvjetima u Azilu Dumovec, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak se osobno otišao uvjeriti u stanje skloništa za nezbrinute životinje u tome zagrebačkom prigradskom naselju, te je zahvalio građanima što za njih brinu.

Iako tijekom obilaska u pratnji medija nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, gradonačelnik je pozvao sve koji imaju zamjerke na rad i uvjete u skloništu da ih prijavljuju te obećao da će one biti uklonjene u najbržem mogućem roku.

Bandićev obilazak skloništa u Dumovcu potaknuli su napisi u Nedjeljnom Jutarnjem listu o strašnim uvjetima smještaja životinja, nakon kojih je na facebooku najavio da će osobno otići u spomenuti azil za životnje i ispitati utemeljenost objavljenih informacija.

Tijekom obilaska gradonačelnik je kazao da je kao vlasnik kućnog ljubimca, posebno osjetljiv na ovakve situacije i ''zahvalio svima na javljanju, brizi i empatiji koju iskazuju prema životinjama".

Ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok, pod čijom nadležnosti je i sklonište u Dumovcu, rekao je kako je riječ o starim fotografijama koje su nastale tijekom redovitog čišćenja koje se u azilu provodi najmanje dva puta na dan, a po potrebi i više, posebice kod bolesnih životinja. Dodao je i da je pas Vučko s fotografija sretno udomljen gotovo pola godine.

No, s obzirom na to da životinje dolaze uglavnom s ceste, često jako ozlijeđene i bolesne, prizori ponekad izgledaju zastrašujuće, rekao je Skok odbacivši bilo kakvu mogućnost zanemarivanja ili zlostavljanja životinja.

Rad Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba pod konstantnim je nadzorom: pod redovitim je nadzorom veterinarske inspekcije u sklopu Državnog inspektorata, a rad Skloništa nadzire i Kontrolni ured Grada Zagreba.

Ravnateljica Skloništa Tatjana Zajec naglasila je kako veterinarska inspekcija redovno obilazi sklonište već punih 20 godina.

Rad u Skloništu uređen je nizom protokola i kvaliteta tog sustava potvrđena je vanjskim neovisnom nadzorom te posjeduje ISO certifikat kvalitete. No, s ciljem zaštite životinja i vodeći se njihovom dobrobiti Sklonište će preispitati i poboljšati organizaciju i nadzor rada te komunikaciju i međuljudske odnose između djelatnika i volontera, 

Grad Zagreb kao najnapredniji grad u brizi za životinje u ovom dijelu Europe nastavit će pozorno pratiti sve vezano uz Sklonište u Dumovcu, ističe se u priopćenju Gradske uprave koja poziva građane da svaku nepravilnost koju primijete u radu Skloništa odmah prijave na e-adresu: info@dumovec.hr.