DUBIOZA U ZAGREBAČKOM HOLDINGU

Bandić: Nemam što kriti - car je gol!

21.09.2012 u 14:15

Bionic
Reading

'Ja sam glavna i odgovorna osoba za fiskalnu politiku Grada, pa tako i Holdinga, a uvida u njihov rad, to jest u način trošenja sredstava gradskog budžeta, nemam. Po kojoj logici se mene proziva za krivicu financijske dubioze u kojoj se Holding našao nakon što uporno tražim nezavisnu reviziju njihovog rada i ne dobivam je?' iznervirano se na konferenciji za novinare zapitao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dodavši, na novinarski upit, da se toplo nada da neće završiti u Remetincu zbog mogućih kriminalnih radnji u Holdingu nad kojim nema nikakvu kontrolu

'Konferenciju za novinstvo sazvao sam zbog toga da javnosti kažem kako se sada već zaista prekardašilo s neredom u Holdingu, a optužbama na moj račun prešla crta zdravog razuma', zaključio je u svom stilu Milan Bandić. Naime, kronologija problema oko famozne revizije traje već više od devet mjeseci. Još početkom siječnja je potpisan ugovor s tvrtkom Audit, ali usprkos obavljenim uvodnim sastancima preduvjeti za njezino obavljanje nisu ostvareni. Nakon još nekoliko sastanaka i opetovanog odgađanja provođenja kontrole nad radom Holdinga, od strane njegovog predsjednika uprave Ive Čovića, Bandić je krajem srpnja obavijestio o nemogućnosti provođenja revizije čak i ministra financija Slavka Linića

Odgovor iz Ministarstva financija dobio je nakon dva mjeseca, a u njemu očitovanje da je on, kao gradonačelnik grada Zagreba, ovlašten i dužan utvrditi koristi li Zagrebački holding doznačena proračunska sredstva zakonito i u skladu s namjenama zbog kojih su sredstva doznačena. Bandić nije ostao 'dužan' ni Gradskoj skupštini za koju tvrdi da mu, umjesto pomoći i suradnje, već tri i pol godine konstantno otežava i opstruira rad. Također, na što se osvrnuo pročelnik Gradskog kontrolnog ureda Mirko Herak, ono što je od Skupštine zahtijevano, osnivanje neovisnog antikorupcijskog povjerenstva sastavljenog iz reda Gradskih zastupnika i uglednih javnih osoba, nije učinjeno na taj način. Usto, iz Ureda gradonačelnika poslane su u posljednjih pet mjeseci čak četiri požurnice za dostavu izvještaja o radu antikorupcijskog povjerenstva, ali do danas nikakav odgovor ni izvješće nisu dobili.

'Ja se s predsjednikom Holdinga već devet mjeseci dogovaram za transparentnu reviziju! Pa dobro di mi to živimo? Ako smo i napravili neku grešku, ja garantiram da je ljudski pogriješiti i da ću to kao i uvijek priznati i grešku ispraviti. Međutim, ako se radi o kriminalnim radnjama, trpanju sredstava Holdinga u nečije džepove, neka se onda odgovara za to. Kroz medije se stalno ispisuju kartice i kartice o kriminalu, a uvijek potkrijepljeno neprovjerenim informacijama', rekao je na kraju Bandić i zaključio kako on nema što skrivati te da je krajnje vrijeme da se nadležni prime ovog problema, odgovore na njegove konstantne zahtjeve za transparentnom revizijom poslovanja Zagrebačkog holdinga i konačno je provedu.

'Što se mene tiče, ja nemam što kriti i evo, tri puta ću ovo ponoviti, dragi moji novinari: car je gol!' i zaista triput ponovivši slavnu Andersenovu krilaticu zaključio je konferenciju, nevoljko odgovorio na nekoliko novinarskih upita i, što ne sliči na zagrebačkog gradonačelnika, vidno neraspoložen i nervozan napustio konferenciju.