NEMA GORE OD PROŠLE VLASTI

Bandić: Ne podržavam desnicu, nego premijera

30.01.2016 u 20:19

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik političke stranke Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti, kojoj će uskoro promijeniti ime, kaže da kao predsjednik Vlade nikada ne bi dva dana odlučivao o sudbini jednog ministra, nego bi to riješio 'za najviše dvije ure'. Kao antifašist, u korijenu bi sasjekao retrogradne ideje poput onih kojima smo svjedočili na prosvjedu protiv odluke Vijeća za elektroničke medije, a izjave ministra Hasanbegovića stavlja u širi kontekst ne optužujući ga za promicanje fašizma

Odluka o odstupanju ministra branitelja s funkcije smatra osjetljivim političkim pitanjem par excellance, koje ne ovisi o pravnim mišljenjima stručnjaka koje je Vlada angažirala.

'Uopće, pravna strana slučaja je efemerna i o političkoj odgovornosti gospodina Crnoje trebalo je odlučiti odmah, a ne dopustiti bivšem predsjedniku Vlade da postavlja ultimativni rok od 24 sata za pokretanje postupka opoziva ministra u Saboru. Gospoda Karamarko, Petrov i Orešković bili su svjesni da prije nego što odrežu, moraju dobro odvagnuti, jer ništa se bitno nije dogodilo za 24 sata. Dobro je da je ministar Crnoja sam odstupio shvativši da je postao uteg novoj vladi. Svatko griješi, ali gore od pogriješiti jest oklijevati i inzistirati na pogrešci. Vlada je malo oklijevala, ali nije inzistirala na pogrešci', procjenjuje njezinu odgovornost Milan Bandić u slučaju odluke o sudbini ministra Crnoje.

Ima razumijevanja i za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji se ovih dana našao na udaru optužbe da ne priznaje antifašističke temelje hrvatskog Ustava i veliča ustaštvo. Naime, Hasanbegović je u emisiji HTV-a 'Otvoreno' ustvrdio da je antifašizam floskula, da hrvatski Ustav nije zasnovan na antifašizmu te da su Hrvati prvi put u 20. stoljeću istinski pobijedili u ratu tek 1990. godine. Analogijom, dakle, navodi da u Drugom svjetskom ratu nisu istinski pobijedili.

'Nisam odvjetnik gospodina Hasanbegovića', ustvrđuje Milan Bandić podsjećajući da u demokraciji svatko ima pravo javno iznositi svoje mišljenje. 'Jesu li te izjave izvađene iz konteksta i kako su protumačene, ne znam. Gospodina Hasanbegovića osobno poznajem i ne vidim kod njega nimalo rasizma i šovinizma. A je li on kao mlad čovjek, čiji je djed zaglavio na Bleiburgu, rekao neku riječ više? Moguće je. Ako to gledamo u tom kontekstu, ne vidim zašto mu ne bismo dali šansu da pokaže što može napraviti. Bude li uspio kako Bog zapovijeda, svi će mu kritičari pljeskati.'

Antifašizam je elementarno pitanje slobode?

Milan Bandić ponosni je antifašist. To smatra civilizacijskim dosegom i temeljnim opredjeljenjem, elementarnim kriterijem slobode. Prezire sve krajnosti i kaže da je 'cijepljen od svih …izama'.

Zanimalo nas je kako je onda doživio prosvjede pod prozorima Vijeća za elektroničke medije, kada su predsjednici Vijeća, Mirjani Rakić, prosvjednici donijeli fotografiju njezina lika u prirodnoj veličini s montiranom partizanskom kapom na glavi i strojnicom u rukama te joj poklonili četničku kapu s kokardom, a sudionici skupa pod prozorima izvikivali 'za dom spremni'?

'Moj brat živi u Berlinu 46 godina i ondje su prosvjedi svakodnevni. Čuje se ponekad i 'Heil Hitler!' To je u demokraciji, nažalost, tako. Tamo je to kazneno djelo, ali riječ je o minornim skupinama, kao i kod nas. Ne želim hiperbolizirati ni jednu krajnost. Pojavne oblike retrogradnih ideja treba osuditi u startu i spriječiti da se događaju. To je zametak zla koji treba onemogućiti u korijenu', odlučan je Bandić.

Na nedavnim parlamentarnim izborima očekivao je postati nezaobilazni čimbenik pri utvrđivanju vladajuće politike. No tu je ulogu dobio Most nezavisnih lista, a Bandićeva stranka osvojila je dva zastupnička mandata, dok su joj još dva tijesno izmakla.

'Demokracija nije savršen sustav, ali je najbolji dosad izmišljen i svaki narod zaslužuje vlast koju je izabrao', obrazlaže podjelu političke moći očito kao rezultat nezrelosti i nemudrih preferencija birača.

'Znate li da polovica naših ljudi još uvijek mentalno živi u samoupravljanju? Kada na ovim prostorima rad bude bio mjerilo svih vrijednosti, krenut će nam bolje. Ne odustajem od toga slogana, od rada i solidarnosti. Jedino te vrijednosti mogu Hrvatsku izvući iz gospodarskoga gliba. Moramo prestati honorirati nerad želimo li europskim putem. Ne smijemo se vraćati retrogradnim idejama koje smo prerasli. Kada prestanemo plaćati nerad, nagrađivati one koji rade i sankcionirati one koji ne rade, bit će to početak istinske, prave, demokratske, gospodarski prosperitetne Hrvatske.

Iz imena stranke uklonit će vlastito ime

Političku stranku na čijem je čelu nazvao je svojim osobnim imenom i dodao 'Stranka rada i solidarnosti'. Prvi dio naziva 'Milan Bandić 365' trebao ju je učiniti prepoznatljivom na nedavnim parlamentarnim izborima, a nakon što se ona proširi diljem Hrvatske, njegovo bi joj ime moglo postati opterećenje.

'Morao sam prije sedam mjeseci osnovati stranku zbog izbornog zakona. Nazvao sam je svojim imenom jer nije etablirana, a ja sam poznat i etabliran. Taj prefiks nestat će na sljedećim izborima, kada po Hrvatskoj osnujemo mrežu stranačkih ogranaka u kojima budem imao politički etablirane ljude. Tada više neće trebati stranku vezati uz moje ime i ostat će samo 'Stranka rada i solidarnosti'. Nomen est omen.

'Imamo oko 12.000 članova. Prošli smo sve županije i sada obilazimo 127 gradova. Onda ćemo pokriti i općine, budući da taj posao poznam najbolje u ovoj zemlji. Neću odustati dok ne napravimo respektabilnu stranku na svim razinama u RH. Samo u Zagrebu imamo oko 9.000 ljudi. U klubu zastupnika imamo i dvoje predstavnika manjina, a kako stvari stoje, imat ćemo i mostić od sedam, osam zastupnika. Ovih dana još ćete čitati o onima koji će doći u stranku rada i solidarnosti i koji svoj posao rade pošteno i korektno'.

Preko svojih dvoje zastupnika u Saboru, tvrdi da ne podržava desnicu, niti krajnju desnicu u sklopu Domoljubne koalicije, nego aktualnog premijera i njegov tim.

Na pitanje vjeruje li u krađu 6 – 7 saborskih mandata HDZ-u, Milan Bandić odgovara da su to špekulacije.

'U višestranačkoj utakmici, gdje su birački odbori na izbornim mjestima sastavljeni od predstavnika više političkih stranaka, teško je ukrasti toliko glasova. Može se poništiti dva do tri posto listića tako da se uz ime kandidata zaokruži još neko i oduzme glas prvom zaokruženom. No simptomatično je da je nevažeće preko pet posto listića. Tu bih stao. Ne mogu nikoga optužiti za krađu toliko glasova.'