STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

Bandić je na kraju poslušao liječnike, ali što da nije? Evo kakve sve muke izaziva nepravilno liječenje plućne embolije

11.12.2018 u 16:42

Bionic
Reading

U petak je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić hospitaliziran zbog plućne embolije. Iako su mu doktori savjetovali mirovanje i ostanak u bolnici, pojavila se informacija da će ići na otkrivanje spomenika Franji Tuđmanu u ponedjeljak. Iako je od toga odustao, sa stručnjacima smo provjerili kakve bi bile posljedice za osobu koja se pravilno ne liječi od ove bolesti

'Posljedice ovise o stadiju bolesti i uglavnom može doći do pogoršanja veličine ugruška, a ako je riječ o masovnoj emboliji, onda je rizik puno veći, što može dovesti i do smrti', objašnjava pulmolog Joško Šemnički, voditelj odjela za intenzivnu medicinu u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti te dodaje kako liječenje traje od tri mjeseca do godinu dana.

Ističe kako je problem to što se ova bolest teško dijagnosticira, pa se puno slučajeva plućne embolije ne otkrije. Naime, neki od simptoma su otežano disanje i nepravilan rad srca, što može upućivati i na druga akutna stanja poput angine pektoris, bolesti koronarnih arterija srca.

Plućna embolija najčešće nastaje, kako navodi Šemnički, zbog tromba ili ugruška iz vene u nozi koji dotokom krvi odlazi do pluća i tako se zgrušana krv nakuplja u plućnoj arteriji te dovodi do začepljenja.

'Liječenje ovisi o veličini bolesti i uzročnim faktorima, a neke od metoda koje se primjenjuju su terapija protiv zgrušavanja krvi, terapija kisikom u slučaju smanjene oksigenacije tkiva te trombolitička terapija koja ubrzava razgradnju ugruška, pa se koristi kod bolesnika s masivnom embolijom', objašnjava pulmolog.

Podsjetimo, od prošlog petka gradonačelnik Milan Bandić nalazi se u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, u kojoj mu je dijagnosticirana plućna embolija nastala zbog tromba, odnosno krvnog ugruška koji je ušao u plućnu arteriju i smanjio dotok kisika u pluća. Takav tromb nerijetko kreće iz vene na nozi, odnosno potkoljenice ili bedra.

Upravo prijelom potkoljenice na tri mjesta Bandića muči već duže vrijeme, a kako po običaju ne sluša liječnike, to nije uspjelo zaustaviti njegove 'pohode' diljem grada, premda su mu liječnici sugerirali poštedu.