prazna blagajna

Bandić i HDZ predlažu kresanje naknada zastupnicima u Skupštini Grada, Stojak ih pita gdje su bili 2014.

22.05.2020 u 13:38

Bionic
Reading

Stranka Milana Bandića, 'Zelena lista' i HDZ uputili su u skupštinsku proceduru nekoliko točaka kojima se predlaže smanjenje naknade za predsjednika, potpredsjednike i zastupnike u Skupštini Grada Zagreba, predsjednicima i članovima tijela upravljanja javnih ustanova kojih je osnivač Grad, kao i smanjenje sredstava političkim strankama koje djeluju u gradskom parlamentu. Razlog za prijedlog je koronakrizom i potresom opustošeni gradski proračun

Prema prijedlozima, stranke bi u 2020. godini umjesto 2,7 milijuna kuna dobile 2,025 milijuna, a nova raspodjela obavila bi se na način da za drugi i četvrti kvartal dobiju koliko i za prvi – 675 tisuća kuna - dok za treći ne bi dobile ništa. To bi značilo da bi stranke za svakog zastupnika, umjesto predviđenih 51.233 kune, dobile 38.425, a za zastupnice, umjesto 56.356 kuna, dobile bi 42.267 kuna.

Zastupnici bi za sjednice u lipnju, srpnju i kolovozu umjesto naknade od cca 1500 kuna za svaku sjednicu kojoj prisustvuju dobili po kunu, a isto se odnosi i na prisustvovanje i rad u odborima u kojima se rad posebno plaća. Isti iznos pripao bi i predsjedniku i potpredsjednicima Skupštine. Kako Drago Prgomet, predsjednik Skupštine, nije zaposlen jer je odlučio da neće biti na plaći, kao ni potpredsjednica Ana Stavljenić Rukavina, tako nema ni velikih troškova za njihove plaće.

Najviše bi ovom odlukom bili pogođeni zastupnici koji sjede u nekoliko odbora i mjesečno zarade i puno više od prosječne zagrebačke plaće.

Koliko bi približno ušteda u ovom slučaju iznosila - nije precizirano.

Uz spomenuto, predloženo je da naknada predsjednicima i članovima tijela upravljanja javnih ustanova kojih je osnivač Grad Zagreb i ustanova nad kojima je Grad Zagreb preuzeo obavljanje osnivačkih prava, koje imenuje Gradska skupština, u lipnju, srpnju i kolovozu također bude kunu za svaki mjesec. Ni tu nije precizirano kolika ušteda se očekuje.

Tomislav Stojak, jedini zastupnik HNS-a u Skupštini Grada, još je 2014. godine predlagao da se naknade zastupnicima smanje jer je smatrao da su prevelike.

'Tada mi je rečeno od istih ovih koji danas upravljaju gradom da se bavim demagogijom i populizmom. Podsjetit ću da prije šest godina nije bilo nikakvih izbora, a ovi prijedlozi dolaze uoči njih. Međutim podržat ću ih ako se taj novac usmjeri na pravo mjesto. Ne radi se o nekoj velikoj uštedi, ali i to je bolje od nule. Ovakav prijedlog pogodit će najviše one zastupnike koji sjede u nekoliko odbora', smatra Stojak.

Podsjetio je da je u prijedlogu za prošlu sjednicu, kada su se na dnevnom redu trebale naći spomenute točke, bio i prijedlog smanjenja naknada i članovima vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

'Njega sada nema. Ako se uistinu želi uštedjeti, tu ima prostora jer se na te naknade godišnje troši 30 milijuna kuna', dodao je Stojak.

Smatra da bi vladajući, s obzirom na to da su istu većinu činili na državnoj razini, puno više napravili da su donijeli zakon o obnovi Zagreba nego što simboličnim kresanjima uoči izbora pokušavaju popraviti dojam.