ŠTO VLAST POKLANJA PAPI

Bandić daruje početak svoje predizborne kampanje

03.06.2011 u 16:28

Bionic
Reading

Na bdijenju mladih s papom Benediktom XVI. na Trgu bana Jelačića u subotu, 4. lipnja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na simboličan će način Papi kao nasljedniku Sv. Petra predati ključeve grada riječima: 'Sveti Oče, čast mi je što vam mogu pokloniti ključeve našega grada zajedno s našim srcem.' Da je i htio, ne bi uspio osmisliti bolji početak svoje već najavljene utrke za parlamentarne izbore

Prema protokolu, javlja IKA, predaja ključeva odvijat će se u simbolici grba glavnoga grada Hrvatske. U ime Grada, gradonačelnik Bandić će Svetom Ocu predati repliku grba grada Zagreba, s posvetom i datumom - 4. lipnja 2011. Grb je izrađen u srebru s vratima koja se mogu otvarati i zatvarati posebnim ključevima, zlatnom i srebrnom replikom ključeva s Papinskoga grba.

Posebnost dara jest i u unutrašnjosti grba: srebrno, pozlaćeno i emajlirano u crveno, licitarsko srce urešeno poludragim kamenjem, u čijem je središtu ulje na platnu rađeno kistom, minijaturna replika izvorne slike Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada. Dar je izradilo društvo Modulor modeli d.o.o., dva akademska umjetnika Ivan Duraković i Goran Koprek, u suradnji s majstorom srebrarom iz Venecije Francom Antenorijem.

Da Milan Bandić razmišlja o svakom detalju svoje promotivne akcije, govori podatak da je replika grba grada Zagreba danas, 3. lipnja, od 15 do 17 sati, izložena u auli zgrade Gradske uprave, Trg S. Radića 1 kako bi grb mogli snimiti fotoreporteri i snimatelji, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

Da Bandić razmišlja ozbiljno i da ništa ne želi prepustiti slučaju, govori njegova poruka u povodu dolaska pape Benedikta XVI, 'svjetskoga duhovnoga i moralnoga autoriteta i dokazanoga prijatelja naše zemlje' u kojoj kaže: 'Uvjeren sam da će Zagreb, kao i uvijek dosad, biti sjajan domaćin; umiven, dotjeran, dostojanstven; da ćemo mi, njegovi građani, otvorenog srca kao što su otvorena i vrata na grbu našega Zagreba, dočekati i pozdraviti Svetog Oca, kao najdražeg i uvijek dobrodošlog gosta; da ćemo njegove poruke mira i nade čuti i u sebi nastojati potaknuti ono najbolje, ono što nas čini i određuje kao ljude i pripadnike zajednice koju želimo razvijati i unapređivati.'

Bandić poziva Zagrepčanke i Zagrepčane da budu i dobri domaćini gostima koji u velikom broju dolaze iz cijele Hrvatske i zemalja u okruženju te učine sve da pohod Svetoga Oca ostane duboko u sjećanju, 'da nakon njega budemo bogatiji i zadovoljniji ljudi'.

Zamolio ih je i za 'strpljenje i razumijevanje zbog eventualnih problema u obavljanju svakodnevnih obveza te očekivanih zastoja u prometu i mogućih gužvi' i zahvalio na 'dobroj volji i pozitivnom ozračju u kojem se iščekuje susret s papom Benediktom XVI. u našem gradu'.

Time što se Bandiću omogućuje da od svih političara najviše briljira pred publikom te da politički i marketinški profitira u Papinom društvu, vodstvo Katoličke crkve, koje mu se s kardinalom Josipom Bozanićem na čelu naklonilo, vidjelo se, sasvim promašeno, u izbornom nadmetanju s izabranim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, još jednom se zahvaljuje za mnoge slučajeve kada je Bandić novac poreznih obveznika pretvarao u poklone, donacije i usluge svećenicima, redovnicima i biskupima.

KOSOR POKLANJA PAPI RASPELO I EVANĐELISTAR, A JOSIPOVIĆ SVIRALU ZA ORGULJE

Josipovićev poklon za Papu

Kada smo već kod poklona Papi, spomenimo još i to što poklanja premijerka Jadranka Kosor. Kako javlja IKA, ona će papi Benediktu XVI. darovati raspelo i evanđelistar, izvijestio je Vladin za odnose s javnošću.

Raspelo pod nazivom Početak/Principium rad je prof. Damira Mataušića, akademskog kipara. Raspelo je izrađeno u dimenzijama 268 x 230 x 15 mm, od lijevanog poliranog srebra s pozlaćenim aplikatom, opremljeno je kožnom kutijom s pločicom i ugraviranim tekstom. Osnovna premisa autora bila je mučen, razapet i uskrsnuo, iz toga razloga nema tijela, već svjetlost/duh zamjenjuje tijelo i na taj način sugerira uskrsnuće.

Drugi dar je replika evanđelistara iz 11. stoljeća. Rukopis sadrži evanđelje po Luki i Ivanu. Na početku evanđelja vrijedne su minijature simbola evanđelista. Ovaj rijedak i dragocjen rukopis vjerojatno se nalazio u Zagrebu prilikom osnutka Zagrebačke biskupije, oko 1094. Original se čuva u Metropolitanskoj knjižnici pri Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Pisan je karolinom na pergameni na latinskom jeziku.

Predsjednik Ivo Josipović darovat će u subotu papi Benediktu XVI. repliku glavne svirale 'Principal C' s najstarijih sačuvanih orgulja u sjevernom dijelu Hrvatske, izgrađenih 1649. godine za crkvu pavlinskog samostana u Lepoglavi, javlja Večernji.hr.

Kositrena svirala stavljena je u kutiju-postolje od orahova drveta s izrezbarenim motivom lepoglavske čipke, ukrašenim pravom pozlatom. Replika je napravljena u radionici Heferer.