ZA SVOJ NOVI MANDAT

Ban Ki-moon očekuje rusku podršku

22.04.2011 u 18:53

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazili su u petak u Moskvi uvjerenost da će održavanje moskovske konferencije o rješavanju bliskoistočnog pitanja pridonijeti skoroj obnovi mirovnog procesa u regiji, izjavio je nakon njihova sastanka šef ruske diplomacije Sergej Lavrov

Ban Ki-moon i Dmitrij Medvedev zauzimaju se za sazivanje moskovske konferencije o Bliskom istoku kako bi bliskoistočni kvartet i drugi sudionici tog procesa mogli pomoći dvjema stranama da postignu mir i konačno rješenje problema', kazao je Lavrov novinarima, a prenose ruski mediji.

Moskovska konferencija predstavlja inicijativu ruske diplomacije iz 2005. Njezina je svrha aktivirati bliskoistočni mirovni proces.

Rusija očekuje da će Ban Ki-moon i ubuduće raditi sve što je potrebno za jačanje uloge UN-a. Po riječima Lavrova, Medvedev je snažno podržao jačanje uloge UN-a u pitanjima kao što su klimatske promjene, održivi razvoj i prevladavanje posljedica globalne financijske i gospodarske krize.

'Medvedev je zaključno potvrdio da ćemo mi i dalje podržavati UN i u pitanjima međunarodne sigurnosti, jačanja socijalno-ekonomskog razvitka kao i na području ljudskih prava i sloboda', istaknuo je Lavrov.

Medvedev i Ban također su razmotrili potrebu poštivanja mandata UN-a u međunarodnim operacijama koje uključuju primjenu sile. Razgovarali su i o stanju u Libiji, Jemenu, Obali Bjelokosti i na drugim područjima.

Ban je rekao da računa na potporu Rusije vezano uz globalne krize, uključujući onu u Libiji, a Medvedev je ponovio stajalište Moskve o libijskom sukobu i pozvao je na diplomatsko rješenje. Predsjednik je rekao prošli tjedan da Rusija ima niz ozbiljnih pitanja za UN glede pokušaja nekih zemalja da djeluju izvan okvira međunarodnih mandata i proizvoljno interpretiraju rezolucije UN-a, a posebice rezoluciju 1973 o Libiji. Rusija je bila suzdržana na glasovanju u Vijeću sigurnosti o rezoluciji kojom je odobrena vojna intervencija u Libiji.

Ban je izrazio nadu da će Rusija podržati njegov mogući drugi mandat na dužnosti glavnog tajnika: 'Želio bih stvarno računati na vašu snažnu potporu, vodstvo i smjernice za nastavak mog rada na dužnosti glavnog tajnika'.

Ban još nije službeno objavio svoju kandidaturu i očekuje se da će to učiniti u idućim mjesecima.