URED ZA ZVIŽDAČE

Balenović: Svaki dan željno očekujem predsjedničin poziv

13.03.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vrlo brzo ispunit će svoje predizborno obećanje o osnivanju Ureda za zviždače pri Uredu predsjednice, najavio je Luka Đurić, glasnogovornik predsjednice, za tportal.hr. Na tome se radi i razrađeno je već nekoliko opcija strukture i djelovanja Ureda, od kojih će jedna biti konačna, kazao je Đurić, izbjegavajući odgovor na pitanje o kadrovskim rješenjima i njihovim naknadama

Novo tijelo na Pantovčaku trebalo bi zaživjeti u roku od najviše nekoliko tjedana, ako ne i dana. U ovom trenutku, objasnio je Luka Đurić, prioritetne su aktivnosti usmjerene ka iznalaženju izlaza iz teškog gospodarskog stanja.

Hoće li vođenje Ureda biti povjereno Vesni Balenović, ambicioznoj predsjednici Udruge Zviždač koja vapi za sustavnim rješenjem problema zviždača i efikasnijim progonom korupcije? U proteklih nekoliko mjeseci, prvo je bila savjetnica predsjedničkog kandidata Milana Kujundžića, potom se i sama, prikupljanjem potpisa, okušala u predsjedničkoj utrci, te je naposljetku podržala kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović. Bila je gošća na Kolinda.tv-u, potom i na predsjedničinoj inauguraciji.

Čim je Grabar Kitarović u kampanji najavila da planira osnovati Ured za zviždače, Vesni Balenović užario se mobitel od poziva. Brojni građani, kaže, čestitali su joj kao budućoj šefici te institucije, iako njezino ime tada nije spomenuto.

DORH i USKOK kao 'groblje zviždača'

'Gledajte, predsjednica će sama odlučiti. Ne mogu ništa reći jer još nisam bila kod nje, ali svaki dan željno očekujem poziv na razgovor. Ipak sam ja predsjednica Udruge Zviždač, jedine takve u istočnoj Europi. Prvi sam zviždač u Hrvatskoj, koji je otkrio milijarde štete u Ini. Bila sam čak i nagrađena, promoviranjem, a ne novcem, zbog ušteda od 28 milijuna kuna, a kad sam ukazala na korupciju, naglo sam postala 'nestručna' te je dobila izvanredni otkaz i mjeru zabrane ulaska u Inu', kaže Balenović. 

U sedmogodišnjem radu Udruge Zviždač, dodaje, svojim autoritetom vratila je na posao 150 ljudi, čime je spasila egzistenciju oko 600 građana Hrvatske - obitelji zviždača. Oni je, kaže Balenović, i dalje zovu oko najavljenog Ureda, sugerirajući da bi možda bilo bolje da postane savjetnica Kolinde Grabar Kitarović za borbu protiv korupcije i za zviždače. Time bi se uštedjelo jer bi, inače, u radu tog tijela trebali biti angažirani stručnjaci raznih profila, od ekonomista do pravnika. No ima još jedan važan razlog.

'Zašto bih ja jednom Cvitanu obavljala posao? Radila sam već posao policije, DORH-a i USKOK-a. Znate li da zviždači DORH i USKOK zovu 'grobljem zviždača'? Umiru od straha kad prolaze Gajevom. Boje se da će im se život pretvoriti u noćnu moru, kao što se meni dogodilo... Nije isto kad s ulice vičeš upomoć; pozicija kod predsjednice ipak bi mi dala kredibilitet i omogućila da učinim mnogo toga', ističe Balenović.

U svakom slučaju, od predsjednice očekuje da će temeljem svog autoriteta zaštititi i nju i sve ostale zviždače koji trebaju biti ne samo vraćeni na posao, nego i rehabilitirani i nagrađeni. Ipak, zavladao je, kaže, neviđen strah od toga da će ona postati savjetnica predsjednici, 'jer mnogi političari imaju putra na glavi'.

'Vjerujem da naša predsjednica nije ni pod čijim utjecajem, da je jaka i snažna, ali vjerujem da ima i velikih pritisaka sa strane, jer sve su stranke umiješane u korupciju', ističe predsjednica Udruge Zviždač.

Vesna Balenović 14 godina ne prima plaću, prodala je svu imovinu i s obitelji živi u podstanarstvu, a u tom stanu je i sjedište Udruge Zviždač, koja nema zaposlenih. Tvrdi da joj je uskraćeno ustavno pravo na rad.

'Jedanaest godina nakon podnošenja kaznene prijave tadašnji državni odvjetnik Mladen Bajić dokazao je da je ona utemeljena. Zovu me 'preživjeli Đureković' jer su me tri puta pokušali ubiti – liječnici umreženi s naftnom mafijom izmišljali su mi lažne dijagnoze, operirali me, zračili, 'kemoterapirali'. Pa to ne može Kiklop izdržati, a ja sam preživjela', rekla je Balenović.

Sladoljev: Guta nas mrak, treba nam jedinstven zakon!

Dr. Srećko Sladoljev, 'zviždač' s Imunološkog zavoda, podržao bi inicijativu osnivanja Ureda za zviždače s obzirom, kako kaže, na zapanjujući podatak da u svijetu više od 60 posto koruptivnih nedjela otkrivaju upravo zviždači, a policija manje od dva posto.

'Kod nas je situacija vjerojatno i nategnutija. Svi smo već oglušili od zviždanja. Policija je kod nas dobra npr. u pisanju prijava zbog neprijavljenih skupova, pa podijelimo poslove', navodi Sladoljev, napominjući da Ured za zviždače ima smisla jedino ako se donese jedinstveni zakon kojim će se zaštititi prijavitelji nepravilnosti.

Podsjeća da je prijedlog zakona napisan prije godinu i pol dana, u njemu su korištena iskustva zemalja koje su to pitanje uredili. U sastavljanju prijedloga sudjelovalo je čak sedam pravnika, a prijedlog je predstavljen bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću. 'Laburisti su obećali provesti ga kroz saborsku proceduru, ali od svega nije se desilo baš ništa', napominje Sladoljev, koji nije imao kontakta s Uredom predsjednice, niti zna kako bi on to napravio.

Kad se ugase svjetla pozornice

'Predsjednica ima svoje savjetničke timove, na njima je da procijene koliko bi bilo važno da se takav ured ustroji', kaže. Kao kuriozitet spominje poziv američke ambasade da kao predstavnik Hrvatske sudjeluje na predstojećem skupu prijavljivača korupcije u Sarajevu. Poziv ga je 'našao' iz susjedne zemlje iako je na koverti bilo napisano samo njegovo ime i prezime bez adrese i to da je 'prijavitelj korupcije u Hrvatskoj'.

'Ovo je drugi put da me pozivaju. Prvi put imao sam čak i uvodno predavanje. Čini se da su hrvatski 'zviždači' zanimljiviji Bosni i Hercegovini nego našoj zemlji?', primjećuje Sladoljev.

Stoga, već i sama činjenica da bi Ured za zviždače djelovao pod 'kišobranom' predsjednika države ohrabrila bi one s 'prizivom savjesti', a obeshrabrila one bez njega. 'Zviždači u Hrvatskoj našli bi svoj dom, jer kako stvari stoje mi ga ovdje nemamo. Čim se ugase svjetla pozornice, nas polako ali sigurno guta mrak', zaključuje Sladoljev.