NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Balenović oslobođena optužbe za klevetu Dragičevića

28.09.2010 u 14:12

Bionic
Reading

'Zviždačica' Vesna Balenović svojim izjavama u medijima nije oklevetala bivšeg predsjednika, a sada člana Uprave Ine Tomislava Dragičevića, presudio je zagrebački Općinski kazneni sud

Nepravomoćnu presudu kojom je odbijena Dragičevićeva tužba, a bivša zaposlenica Ine oslobođena optužbe za uvredu i klevetu donio je sudac Mladen Žeravica

Tomislav Dragičević je Vesnu Balenović tužio, među ostalim, jer ga je prozvala zbog dugogodišnjeg nanošenja štete Ini i jer je izjavila da je presuda, kojom je u drugom postupku novčano kažnjena zbog klevete, pisana u njegovom kabinetu.

'Zviždačica' i predsjednica istoimene udruge Vesna Balenović lani je u rujnu, nepravomoćno na istom sudu osuđena na novčanu kaznu od 2.650 kuna zbog klevete Dragičevića. Osuđena je jer ga je prozvala da je odgovoran za onečišćenje Siska i trovanje Siščana zato što nije pravodobno modernizirao Rafineriju te da je u sukobu interesa, jer je u vrijeme ekoloških izgreda povezanih s Rafinerijom na čelu Agencije za zaštitu okoliša bila njegova žena. Optužila ga je i da je Ininim karticama rasipnički kupovao za privatne svrhe te da je mezimac i štićenik predsjednika Stjepana Mesića.

Komentirajući tu presudu, Balenović je u medijima izjavila kako je 'presuda sumrak pravosuđa' te da ju je 'sutkinja vjerojatno pisala u kabinetu Tomislava Dragičevića'. Nakon toga je od bivšeg čelnika Ine 'zaradila' još jednu tužbu.

Inače, Balenović je prije šest godina na istom sudu već izgubila jedan spor s Dragičevićem, također zbog klevete. Tada je, zbog medijskih istupa u kojima je Inino vodstvo optužila da nije spriječilo kriminal u toj tvrtki, uvjetno osuđena na dva mjeseca zatvora uz dvogodišnji rok kušnje.

Balenović je prije devet godina dobila otkaz u Ini jer je neke čelnike te tvrtke optužila za kriminal. U Hrvatskoj je izgubila sve radne sporove pa se obratila Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Vlada joj je u postupku pred tim sudom lani ponudila odštetu, a ona je izrazila spremnost prihvatiti odštetu ako bude vraćena na posao u Ini.