BURNO NA GRADSKOM VIJEĆU

Baldasar: Pritišću me da napravim nešto protuzakonito

02.08.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Saga oko splitske Zapadne obale i zabrane vezivanja brodova na njoj nastavljena je i na sjednici Gradskog vijeća: gradonačelnik Ivo Baldasar otkrio je da je zbog svog stava 'izložen pritisku da napravi nešto protuzakonito'

'Kad bude vrijeme, reći ću imenom i prezimenom tko radi pritisak, a ako i dalje budu pretjerivali, obavijestit ću nadležne službe', izjavio je Baldasar. Nije želio otkriti ništa konkretnije.

'Na tom mjestu nema luke nautičkog turizma, nema uporabne dozvole, nema vezivanja brodova! Zamislite kojim gubicima bismo bili izloženi da to dopustimo, pa da se neka jahta ošteti. Tužili bi nas', upozorava splitski gradonačelnik.

Za današnju sjednicu Baldasar je kao jednu od točaka pripremio očitovanje o Prostornom planu županije, dokumentu koji se uskoro usvaja i u kojemu HDZ-ova i Kerumova vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji ipak planiraju na Zapadnoj obali - ispred Kerumovog hotela Marjan - luku nautičkog turizma sa 150 vezova. Grad Split formalno se mora očitovati u roku od nekoliko dana, pa je u posljednji trenutak ubačena ova točka dnevnog reda. Kao i još jedna točka oko Zapadne obale. Uznemirio se Luka Podrug bivši Kerumov partner, jer nije na vrijeme dobio materijale.

'Dok ste bili vijećnik zbog ovakvih stvari su se napuštale sjednice, držale konferencije za medije. Nije bilo nikakvog razloga da ove dvije točke idu danas, možemo to odgoditi i za iduću sjednicu. Ima još nekoliko točaka na koje bi bilo potrebno očitovanje nadležnih odbora, i to kod mijenjanja planova. Mi smo odlučili da ćemo biti tolerantni, spremni smo na razgovor, ali nemojte nam ovo više raditi', kazao je Podrug.

'Ove dvije zadnje točke morale bi ići jer nas zakon prisiljava da to uvrstimo. Ovo je zakonski rok u kojem možemo dati naše primjedbe na Županijski prostorni plan. Vi sami odlučite, ako ne poštujemo rok, smatrat će se da se slažemo i naše primjedbe se neće uzeti u obzir', upozorio je Baldasar.

'Dva mjeseca govorite samo: ja, ja, ja, kao da Vijeće ne postoji. Bez obzira na podršku medija, ako hoćete rat, imat ćete rat!', uzvratio je Podrug. Pokušao je ukloniti ove dvije točke s dnevnog reda, ali nije uspio. Da ne bi bilo zabune, otvoreno se založio za marinu na Zapadnoj obali.

'Obala je napravljena da bi bila puna, a ne prazna, a meni je ovo ponašanje gradonačelnika začuđujuće. To je njegov osobni obračun s nekim. On je bio turistički djelatnik, a sada brani vezivanje na Zapadnoj obali. Mislim da većina građana želi da splitska luka bude kao luka na Hvaru ili u Dubrovniku. Ne željeti brodove i ne željeti naplatiti znači željeti štetu gradu', smatra Podrug.

Prva radna sjednica Gradskog vijeća Splita, inače, osim nekoliko prepucavanja na relaciji Podrug - Baldasar protječe prilično mirno. Na vrijeme se pojavio čak i Željko Kerum, no izgubio se već nakon desetak minuta. Kerum je namjeravao svoje vijećničko mjesto prepustiti nekome iz svog HGS-a, no planove mu je pomutila zakonska odredba po kojoj bi ga morao zamijeniti prvi idući na listi, HSS-ovac Željko Sikirica. Bivšem gradonačelniku to ne pada na pamet.

Gradski vijećnici nešto malo su se porječkali oko naknada koje sami primaju (2.300 kuna mjesečno u neto iznosu), ali su ih na koncu sami sebi izglasali uz obećanje da će ih od rujna ipak malo smanjiti, navodno desetak posto. Uštedjelo se barem na hrani, jer su umjesto uobičajenog toplog obroka vijećnike na pauzi dočekali tek sendviči...