SPREMNI ZA IZBORE

Bajs: HSS se riješio epiteta trgovačke stranke

20.07.2011 u 13:24

Bionic
Reading

Ako pobijedi desna opcija, što smatramo mogućim, HSS će biti dio vlasti jer ne vidim razloga zašto bismo mijenjali suradnju s HDZ-om kao glavnom strankom desnog centra. Naravno, za to je nužna jedna 'sitnica': pobijediti na izborima. Istaknuo je to Damir Bajs, potpredsjednik HSS-a i ministar turizma, tijekom boravka u Varaždinu gdje je govorio o predstojećim parlamentarnim izborima, osobito pripremama stranke za izbore na području III. Izborne jedinice koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju

'Kao odgovorna parlamentarna stranka HSS je ustrojio izborne stožere u svim izbornim jedinicama, pa tako i u trećoj. Naš izborni program, koji smo još lani predstavili, bit će utemeljen na podastiranju računa što smo radili, osobito u resorima koje smo pokrivali, ali naglasak dajemo i na budućnost, kako što je regionalni razvoj koji je bitan kod ulaska u EU. Od šest mandata koje očekujemo, najmanje jedan trebao bi biti ovdje. To očekujemo na temelju rezultata ranijih izbora, kako parlamentarnih, tako i lokalnih, osobito za varaždinskog župana. HSS nije tu nikada dobio manje od 20 tisuća glasova, a poznato je da je za saborsko mjesto dovoljno oko 14,5 tisuća glasova', rekao je Bajs

Svoja izborna očekivanja temelje, kako je dodao, i na činjenici da u tri sjeverozapadne županije HSS ima između osam i devet tisuća članova, kao i da je bivši varaždinski župan Zvonimir Sabati, koordinator u III. Izbornoj jedinici, dobio 47 tisuća glasova na izborima za župana prije dvije godine.

'Dodaju li se ovome i rezultati koje je HSS ostvario u drugim županijama, uvjeren sam da to daje optimizam da ćemo dobiti i dva mjesta u III. Izbornoj jedinici. HSS uvijek bira za kandidate ljude iz mjesta u kojima žive kako bi mogli promovirati interese svog kraja. Na našim listama bit će poznatih, ali i novih imena. HSS se priprema za samostalan izlazak na izbore, no u svakoj se jedinici može dogovoriti koalicija uz dopuštenje središnjice stranke', objasnio je Bajs, naglašavajući da mu je drago što se HSS riješio epiteta trgovačke stranke.

BAJS O SLUČAJU SANADER


Bajs
je progovorio i o top temi u Hrvatskoj - povratku Sanadera. 'Sanader je izručen Hrvatskoj, a sada je samo na pravosudnim organima da utvrde postoje li razlozi za podizanje optužnice i suđenje. Na kraju samo sud treba utvrditi je li kriv ili nije. Politika se u to ne treba miješati, odnosno moramo i na ovom slučaju poštivati lekciju koju smo naučili od EU, tim više što smo i dalje pod njezinom prismotrom. Poznato je da je završetak pregovora s EU bio prvenstveno vezan uz poglavlje 23, odnosno pravosuđe. Europa je od nas tražila da pravosuđe bude neovisno, da se progone svi oni za koje postoji sumnja da su počinili kazneno djelo i da se politika ne miješa u posao pravosuđa. Europa je zaključila da smo položili ispit pravosuđa, ali to trebamo i dalje imati na umu', zaključio je Bajs.