ISTRAGA BANDIĆEVE KAMPANJE

'Bajić se bavi političkim leševima!'

28.01.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik želi ostaviti dojam da radi punom parom i najavljuje istragu financiranja predsjedničke kampanje Milana Bandića i nekih drugih kandidata. Bilo bi to pohvalno da je Bajić 'od jučer', ali kako je osam godina na čelu DORH-a, mnogi se pitaju gdje je bio dosad i bi li istraživao Bandića da je pobijedio na izborima?

Bajićeva najava istrage financijskog dijela Bandićeve kampanje, u kojoj je potrošio 15 milijuna kuna, a od donacija dobio tek oko osam milijuna, ne bi trebala biti sretna vijest nego normalna praksa u pravno uređenoj državi, ali to nije tako.

Nije prvi put da se nakon izbora ili nakon godišnjeg izvješća o financiranju političkih stranaka pokažu nepravilnosti, ali je, prema svemu sudeći, ovo prvi put da se nakon jednih izbora istražuje ta već, nažalost, normalna pojava zvana 'nepravilnosti u financiranju'.

Zakašnjeli zakon se ne primjenjuje

Suzana Jašić - GONG

Primjerice, nakon izvješća državne revizije koja je prošle godine ukazala na netransparentnost financiranja političkih stranaka nije se dogodilo ništa osim presice GONG-a i nekoliko povišenih tonova u Saboru. Kada revizija utvrdi nepravilnosti u financijama neke tvrtke ili pojedinca, Zakon je jasan i slučaj vrlo brzo dođe do suda.

U Zakonu o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata postoji članak koji određuje slučajeve u kojima se kandidat ili stranka mogu kazniti ako nisu, kao npr. u Bandićevom slučaju, 'javno prikazali porijeklo i način utrošenih sredstava'. Kazne su od 50 do 500 tisuća kuna, a od usvajanja tog zakona, tek 2006. godine, nije zabilježen slučaj kažnjavanja stranke ili kandidata.

Hoće li sada Bandić biti kažnjen prema toj odredbi ili mu je Bajić našao neko drugo kazneno djelo, to ćemo možda znati nakon istrage koja je najavljena.

'Postoji povlaštena klasa u društvu!'

50 do 500 tisuća kazne ako...

Prema članku 21. Zakona o financiranju stranaka i kandidata, kazna od 50 do 500 tisuća kuna propisuje se ako:

– politička stranka/nezavisna lista/kandidat ne vodi evidenciju o primitku članarina i dobrovoljnih priloga i ne izdaje potvrde o njihovom primitku
– kandidat koji ne vodi poslovne knjige i koji javno ne prikaže porijeklo i način utrošenih sredstava,
– kandidat koji radi politički ili drugi pritisak na fizičke i pravne osobe ili obećava političke ili druge protuusluge, povlastice ili osobne koristi fizičkim i pravnim osobama pri prikupljanju dobrovoljnih priloga (donacija)
– kandidat koji ne otvori poseban račun za financiranje troškova izborne promidžbe

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00  do 20.000,00 kuna kaznit će se i osoba ovlaštena za zastupanje i predstavljanje političke stranke te osoba odgovorna za financijsko poslovanje političke stranke.

Suzana Jašić iz GONG-a ne vjeruje da bi se Bandićev novčanik istraživao da je pobijedio na izborima: 'Drago mi je što se istražuje, ali da je pobijedio, gotovo sam sigurna da se ne bi istraživao. Bajić se, kako je rekao jedan kolumnist - bavi političkim leševima ili, blaže rečeno, ljudima kojima politička karijera nije više tako sjajna.'

'Revizija je prošle godine našla velik niz nepravilnosti i samo opomenula stranke. To je loš primjer jer kada građani ili privatna tvrtka imaju slične probleme, odmah se ide na konkretne sankcije ili pak ministar financija Ivan Šuker šalje inspekciju GONG-u pa traže bilo što što nije by the boook da bi nas odmah kaznili. Očito postoji povlaštena klasa u društvu!', rekla je Jašić.

Za loše zakone dijelom je zaslužna nekompetentnost onih koji rade na njima, a dijelom i namjera da se stvori siva zona za manipulaciju, objasnila je Jašić.

'Kafkijanski košmar u zakonodavstvu'

     Zdravko Petak

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Zdravko Petak kaže da bi nam se stručnjaci iz zapadnih zemalja smijali da vide kako je uređeno naše pravosuđe i izborni sustav te se pita zašto se to nije prije istraživalo. 'Zašto se to sada pojavilo jer ima puno prečih stvari za zatvor nego to.'

'Zakonska osnova je fundamentalni problem - imamo dva mršava zakona bez sankcija, a ključan je samo članak 2. koji govori o tome od koga ne smiju primiti donacije', kaže Petak i predlaže osnivanje agencije koja bi treba pronaći nepravilnosti u financiranju kampanje prije nego što one dođu pod povećalo DORH-a.

'Imamo kafkijanski košmar u zakonodavstvu! Naš zakon je premršav, tako ogroman dio nepokrivenih rashoda kao kod Bandića ne bi se smjeli dogoditi. Neka institucija srednjeg ranga trebla bi reći: Stop! Ti ne možeš sudjelovati, a ne da odmah dođe sve do Bajića i da se trakavica nikada ne riješi.' - rekao je Petak i istaknuo da se zakon treba poboljšati. 'Pobogu, je li važi ili ne važi taj zakon o financiranju kampanje? Kako da ja to sad komentiram? To je košmar!'

'Bez poštenih izbora nema ni poštene vlasti!'

Predsjednik Transparency Internationala Zorislav Antun Petrović kaže da se u Hrvatskoj uvriježilo kršenje i zaobilaženje zakona 'zbog loših primjera iz državnog vrha i uz blagoslov vrhova vlasti'.

'Smatram da treba inzistirati na poštivanju zakonitosti kod izbora bilo koje vrste, jer bez poštenih izbora nema ni poštene vlasti.' - zaključio je Petrović.

Ministar Ivan Šimonović u društvu Mladena Bajića
Šimonović: Radi se na poboljšanju zakona

Na kritike profesora Petaka da ne postoji agencija ili neka druga institucija koja bi prije Bajića ispitala sve nepravilnosti financiranja, prvi čovjek pravosuđa - ministar Ivan Šimonović za tportal.hrrekao je da postoji 'jedno povjerenstvo'.

'Postoji jedno povjerenstvo koje analizira funkcioniranje Zakona o financiranju kampanje, a spremaju se i unaprijeđenja zakona o financiranju političkih stranaka, da se u jednom zakonu objedine sva pravila za izbore na različitim razinama. Zakone će još izbrusiti ministarstvo uprave.' - rekao je Šimonović.