ISTRAGA PRI SAMOM KRAJU

Bajić optužnicom protiv HDZ-a odlučuje izbornog pobjednika?

25.10.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Tko će prije – Mladen Bajić optužiti HDZ-a ili HDZ pokušati rušiti Bajića u Saboru? Najnovije je to pitanje u medijskom mozaiku nagađanja oko iščekivanja raspleta kako će na HDZ i ishod izbora utjecati antikorupcijske istrage vezane uz Ivu Sanadera i vladajuću stranku, čija predsjednica i jedna od bivših Sanaderovih najbliskijih suradnica, premijerka Jadranka Kosor, još uvijek nije ispitana u predmetu Fimi media, premda je njezin posjet sobici za ispitivanje u Gajevoj USKOK-u u planu još od prosinca prošle godine

Da bi HDZ mogao biti pravno procesuiran, više gotovo nitko i ne dvoji, a prema pisanju medija, DORH je navodno već skrojio optužnicu protiv HDZ-a kao pravne osobe jer su dosadašnje istražne radnje navodno pokazale da postoji obavezna kazneno-pravna odgovornost HDZ-a u pojedinim slučajevima korupcije vezanim uz Ivu Sanadera. Nakon što je Novi list upozorio da USKOK, koji samostalno određuje tempo ispitivanja svjedoka, već deset mjeseci štedi Kosor po tom pitanju, Jutarnji list je, pozivajući se izvor blizak istražiteljskom timu, najavio da će premijerka biti ispitana prije parlamentarnih izbora, a i to i podizanje optužnice trebalo bi se navodno zbiti u roku od 45 dana.

Po USKOK-u istrage traju

U USKOK-u i DORH-u, s obzirom da su zakonski istrage tajne, o svemu službeno šute, a posljednji put kad su se oglasili, prije tjedan dana, poručili su tek da su 'istrage u tijeku pa su tvrdnje o mogućim rokovima i odlukama samo preuranjene tvrdnje, a odluka će, nakon dovršene istrage, biti donesena u zakonom propisanom roku, o čemu će, kao i u drugim predmetima, javnost biti pravodobno obaviještena'.

Ipak, i iz toga se mogu izvući neki zaključci, naime, istraga može trajati najviše godinu i pol dana, što znači da se bliže rokovi za njezino zatvaranje. Problem je, međutim, što nije posve jasno kada je zapravo pokrenuta istraga u slučaju Fimi medije: je li riječ o kraju travnja 2010. kada je donesen nalog protiv bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića zbog dva slučaja nezakonita posredovanja ili je riječ o 10. kolovozu 2010. kada su uhićene vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak i njezina poslovna suradnica Anita Lončar Papeš. U prvom slučaju, istraga bi morala završiti krajem ovoga mjeseca, dakle prije izbora, a u drugom slučaju istražitelji imaju vremena gotovo do sredine siječnja iduće godine, kad će izbori već biti iza nas. U svakom slučaju, istraga ne može trajati više od godinu i pol jer je to najviše koliko ona može biti produljena s početnih šest mjeseci, kazao je za tportal odvjetnik Veljko Miljević

Također, Vjesnik piše i kako je moguće da slučaj Fimi medije bude razdvojen u dva slučaja zbog obilato raširene korupcijske mreže pa bi u jednome odmah bila podignuta optužnica protiv dosad osumnjičenih osoba, dok bi se druga odnosila isključivo na HDZ-ov crni fond, gdje su zasad osumnjičeni Sanader, Barišić, Jurak, Lončar Papeš te HDZ-ova bivša stranačka knjigovotkinja Branka Pavošević, protiv kojih je prije tri mjeseca donesen novi nalog.

HDZ ruši Bajića jer je napisao optužnicu protiv HDZ-a?

HDZ, međutim, sprema žestok odgovor Bajiću kojega, prema pisanju Večernjega lista, kani izložiti kritikama u Saboru koji bi navodno predzadnji dan zasjedanja prije raspuštanja pred izbore trebao raspravljati o Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2010. godini i potom izglasati njegovo neprihvaćanje. No takav rasplet baš i nije vjerojatan s obzirom da će Sabor teško imati vremena za provođenje takve procedure, a i nedavnim izmjenama Zakona o DORH-u povećana je Bajićeva neovisnost u odnosu na izvršnu i zakonodavnu vlast, zbog čega mnogi smatraju da je upravo on postao najmoćnija osoba u zemlji. Premda, iskustvo nas uči 'nikad ne reci nikad' s obzirom na pravno-političke akrobacije HDZ-ovog Vladimira Šeksa

Hoće li Bajić, dakle, odlučiti izbornog pobjednika? Upravo zbog vlastite neovisnosti, za DORH-a bi bilo suludo, iako ne i neočekivano, stavljati se u funkciju određivanja izbornog pobjednika što bi zasigurno bila posljedica možda ne toliko same odluke o podizanju optužnice protiv zasad još uvijek vladajuće stranke, koliko zbog tajminga njezinog podizanja, upozorili su politički analitičari u razgovoru za tportal.

Naime, riječ je o dvosjeklom maču u smislu odaslane poruke, jer ako optužnice ne bude prije izbora, javnost bi to mogla protumačiti kao strah od HDZ-a, a bude li je nakon izbora, takav bi se potez mogao tumačiti kao nastavak dosadašnjeg Bajićevog obrasca da se s korupcijskim akterima obračunava tek nakon što oni izgube političku snagu.

Da će Bajićeva odluka o (ne)podizanju optužnice protiv HDZ-a imati utjecaja na izbore, ali je teško zasad reći kakvog točno, smatra i politički analitičar Ivan Rimac.

'Kao prvo, još uvijek službeno ne znamo hoće li se to i kada dogoditi. Jasno je samo da Bajić ima pravo na diskrecijsku ocjenu pri odluci o podizanju optužnice ovisno o pravnim temeljima za nju. Hoće li pritom podleći i političkim pritiscima, pitanje je, jer on je dosad reagirao nakon kritika iz Bruxellesa. Ovdje je, međutim, sve moguće, pa kako i ratni zločinac može biti na listi, i HDZ se, bude li optužnice koja, ponavljam, ovisi o pravnim temeljima, može natjecati na izborima', zaključuje Rimac.