AKO SU GA PRATILI, BILO JE ILEGALNO

Bajić je sam sebi ukinuo imunitet

14.12.2012 u 18:58

Bionic
Reading

Nedavnim izmjenama zakona glavnom državnom odvjetniku ukinut je imunitet, i to upravo na inicijativu DORH-a, pa je policija mogla prisluškivati Mladena Bajića - jednako kao i svakog drugog građanina. No, je li to doista bio slučaj, zasad nije poznato. Čekaju se rezultati interne istrage koju je najavio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

Za prisluškivanje telefonskih razgovora i fizičko praćenje u svakom slučaju je morao biti izdan sudski nalog - bilo od suca istrage, ukoliko se radi o kaznenom postupku, bilo od Vrhovnog suda, ukoliko je zahtjev stigao od tajnih službi.

Zbog nejasnoća u zakonu policija je bez naloga mogla zatražiti jedino ispis telefonskih razgovora, no u MUP-u su već javno demantirali da su poduzimali 'bilo kakve radnje' prema Bajiću. Drugim riječima, ukoliko se pokaže da su informacije o nadzoru glavnog državnog odvjetnika točne, gotovo sigurno radi se o nelegalnom postupku.

Što se tiče prisluškivanja novinara Večernjeg lista i Jutarnjeg lista, u DORH-u su za tportal potvrdili da policiji nikad nisu uputili takav nalog. Zbog curenja informacija u slučaju 'Fimi media' zatražena je tek provjera svih službenih osoba koje sudjeluju u postupku - dakle državnih odvjetnika, policajaca i odvjetnika osumnjičenih - dok za novinare nije zatražen čak ni ispis telefonskih poziva. Istina, oni su ispitani u DORH-u, no u svojstvu svjedoka, a tom prilikom svi su postupili onako kako se i očekivalo - odbili su odati svoje izvore informacija.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić za tportal je poručio da 'ima puno povjerenje u MUP i najavljeno provođenje unutarnje kontrole'.