nadzor u istri

[FOTO/VIDEO] Državni inspektorat kod Pule srušio bespravno sagrađenu kuću majke troje djece

24.03.2023 u 17:24

Bionic
Reading

U sklopu akcije rušenja bespravno sagrađenih objekata, koje uklanja Državni inspektorat, u petak je između naselja Jadreški i Šijanske šume, u blizini Pule, odmah do ceste srušena bespravno izgrađena kuća. Riječ je o kući u kojoj je nekoliko mjeseci živjela Jasna Obić sa svoje dvije maloljetne i jednom punoljetnom kćeri

Kako su kuću gradili prije pet godina, pravo na legalizaciju nemaju, niti su predali bilo kakav zahtjev.

'Mi smo svjesni da idemo protuzakonito, ali smo tražili rješenje jer znamo da su neki tako pokušali i uspjeli. Rupa u zakonu postoji. Mi nismo htjeli krasti od države. Nismo htjeli ničije i mi bismo platili', rekla je svojedobno Obić za Jutarnji.hr, koja se iz gradskog stana prije nekoliko mjeseci preselila u nelegalnu kuću na rubu grada.

"Ovime Državni inspektorat nastavlja s uklanjanjem bespravno sagrađenih objekata. Danas se ruši građevina izgrađena na poljoprivredno-šumskom zemljištu 2017. godine, a čiji su vlasnici 2018. godine dobili rješenje o uklanjanju. Budući da vlasnici nisu postupili po tom rješenju, početkom ožujka ove godine uručeno im je rješenje o uklanjanju uz pomoć treće osobe", izvijestili su iz Državnog inspektorata.

  • +12
Rušenje bespravne gradnje u Istri Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Akcija je rezultat višemjesečnog rada građevinskih inspektora, koji su samo posljednjih nekoliko tjedana proveli više od stotinu inspekcijskih nadzora u gradu Vodnjanu te u općinama Bale, Ližnjanu i Medulinu.

"Poslali smo jasnu poruku, bespravnu gradnju nećemo tolerirati te ćemo sukladno zakonskoj proceduri i dalje odlučno postupati", rekao je tom prigodom glavni državni inspektor Andrija Mikulić i pozvao jedinice lokalne samouprave na suradnju i kooperativnost u, kako je rekao, "važnom zadatku borbe s bespravnim graditeljima".

Rušenje bespravne gradnje u Istri Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic

"Samo zajedničkim nastojanjima može se zaustaviti kako betonizaciju obale, gdje se utvrdilo najviše bespravne gradnje, tako i bespravne graditelje na području kontinentalne Hrvatske", rekao je tada Mikulić.