IMAŠ PLAĆU, VRATI MIROVINU

Bagariću 25.000 u Saboru i 3200 kuna od HZMO-a

Bionic
Reading

Aktualni HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Bagarić, izabran na listi za dijasporu, ujedno je i - hrvatski umirovljenik! Uz plaću saborskog zastupnika, ovaj šutljivi izaslanik dijaspore, u već drugom mandatu, iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prima i mirovinu u iznosu od 3200 kuna

Uz mirovinu, koju je ostvario po članku 6a kao prijevremeno umirovljena djelatna vojna osoba, saborski zastupnik Bagarić mjesečno prima, kako doznaje Slobodna Dalmacija i oko 25 tisuća kuna saborske plaće. Samo prošle godine iz državnog proračuna za njegovu je bruto plaću izdvojeno oko 426 tisuća kuna.

Nemam ja tu što zaleđivati

Ivan Bagarić je demantirao u BH medijima da prima hrvatskumirovinu!? U razgovoru s nama fokusirao se na priču o tome da njegovslučaj i slučaj Nike Lozančića “nemaju nikakve veze“. Kada jesuočien s činjenicom iz HZMO-a da njegova mirovina iznosi 3200 kuna teinzistirali na pitanju zbog čega je nije zaledio kada je izabran uHrvatski sabor, Bagarić je ustvrdio da je “nije dužan zalediti“. Nakoniščuđavanja zašto bi je uopće trebao zalediti, poslije je pojasnio daje umirovljen na temelju obrasca 6A te da “ima pravo i raditi i bitiumirovljenik“. Bagarić je pojasnio da nije imao mogućnost napredovanjaviše od čina brigadira te da se odlučio na umirovljenje. Umirovljenjeprema obrascu 6A, kako ga kolokvijalno nazivaju njegovi konzumenti,odnosi se samo na vojne i obavještajne djelatnike u RH.

Bagarić, nezapažen u klupama Hrvatskog sabora kao i za govornicom, inače slovi za najaktivnijeg lobista, u materijalnom smislu, kada novac iz hrvatskog proračuna treba usmjeriti u Hercegovinu.

Upravo njemu se pripisuju zasluge što je hrvatska Vlada u dvije godine izdvojila 15 milijuna eura za dovršetak Kliničke bolnice u Mostaru, čiji je on, inače, bio predsjednik Uprave.

Ovog tomislavgradskog liječnika, dugogodišnjeg HDZ-ovca, veže prijateljstvo s Andrijom Hebrangom, pa se njegov reizbor u Parlament, odnosno stavljanje na listu za dijasporu pripisuje upravo HDZ-ovu predsjedničkom kandidatu.

Čelnik bosanskog Parlamenta Niko Lozančić iščekuje nalog za povrat nezakonito primljenih mirovina u iznosu oko 800 tisuća kuna. Koliko će Bagarić trebati vratiti tek ostaje izračunati.

No, može li povrat nezakonito isplaćenog novca biti jedina sankcija za zastupnika koji si dopušta da istovremeno bude i profesionalni zastupnik i umirovljenik u jednoj državi.

Evidentno je da USKOK i HZMO imaju jako puno posla! - On ima pravo biti u mirovini i raditi, ali nema pravo ostvarivati primanja iz dvije osnove, smatra odvjetnik Veljko Miljević.

Pojašnjava kako bi bilo logično da onaj tko je otišao u mirovinu po povoljnim uvjetima, odnosno po članku 6a, u slučaju ponovnog zaposlenja prima samo plaću, ali ne i mirovinu. Za vrijeme saborskog mandata mirovina bi trebala biti zamrznuta i ponovno biti aktivirana tek istekom zastupničkog mandata.

Iz HZMO-a smo doznali da bivše djelatne vojne osobe koje su iskoristile tu privilegiranu mogućnost i otišle u mirovinu prema članku 6a, imaju pravo i na mirovinu i na plaću ako su zaposlene, pa tako i saborski zastupnik Ivan Bagarić koji je tu mogućnost iskoristio u studenom 2003.

Za vrijeme mandata saborskog zastupnika, odnosno, dok god bude u radnom odnosu, primat će mirovinu u iznosu od 3,5 tisuća kuna, a puna mirovina iznosila bi mu 4294 kune.