1,3 mlrd eura

Bačić vjeruje da će uspjeti do kraja lipnja potrošiti novac iz europskog Fonda solidarnosti

20.02.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je u ponedjeljak u Sisku, gdje je potpisao ugovore o obnovi, kako vjeruje da će Hrvatska do kraja lipnja potrošiti do zadnjeg eura iz Fonda solidarnosti

Novinarima je odgovorio da se ne razmišlja o još jednom produljenju roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti niti takvu poruku šalju jer su svi dobili jasne rokove. Pozvao je sve da se uključe i angažiraju, utvrđuju stanje i rješavaju sve prepreke s izvođačima kako bi se taj datum dohvatio.

Nada se da će do kraja lipnja potrošiti milijardu i tri milijuna eura, čime bi u stopostotnom iznosu iskoristili sredstva odobrena Hrvatskoj putem Fonda solidarnosti. Od tog iznosa 683 milijuna eura se odnosi na zagrebački, a 319 milijuna eura na petrinjski dio obnove.

Cilj je da sve javne zgrade na području petrinjskog i zagrebačkog potresa u dijelu konstrukcijske obnove budu doista obnovljene i samim time financirane iz Fonda solidarnosti, rekao je ministar.

Državi su, dodao je, preostala još četiri mjeseca i malo manje od dva tjedna da na obnovu javnih zgrada utroši preostali iznos od 570 milijuna eura.

  • +4
Božinović, Bačić i Celjak u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Na razini Hrvatske je putem operativnih tijela na području petrinjskog i zagrebačkog potresa ugovoreno 1300 projekata.

"To podrazumijeva radove na konstrukcijskoj obnovi u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što znači da smo ugovorili puno više radova, čija vrijednost dva i pol puta prelazi planirani i odobreni iznos iz Fonda solidarnosti", rekao je Bačić.

Plan od 1,35 milijardi eura

Dodao je da su krajnji korisnici i operativna tijela dostavili planove do kraja lipnja, koji podrazumijevaju da bi se trebalo iskoristiti oko 1,35 milijardi eura.

"To je optimistična najava koju svakodnevno kontroliramo", rekao je dodavši da poseban tim na dnevnoj razini s krajnjim korisnicima, poput fakulteta, bolnica, škola i muzeja, prolazi kroz svaki projekt kako bi utvrdili je li plan od 1,35 milijardi eura dohvatljiv do kraja lipnja.

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Riječ je o vrijednim projektima koji traže zahtijevne radove i posebne konzervatorske uvjete, što usporava dinamiku ali nastoji se potrošiti do zadnjeg eura.

Bačić je u Sisku, gdje je bio u društvu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, potpisao ugovor kojim je njegovo ministarstvo dalo Sisačko-moslavačkoj županiji na uporabu i prepustilo ugovor o konstrukcijskoj obnovi kuće Tuškanova.

Obnova vrijedna oko četiri milijuna eura biti će financirana iz Fonda solidarnosti, a prostore će nakon obnove nastaviti koristiti županija za potrebe svojih institucija.

Ministar je uručio i o odluku kojom se 15 obitelji dodjeljuje 15 državnih stanova - u Glini četiri stana, po tri u Dvoru, Gvozdu i Topuskom te po jedan stan u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici.