MINISTAR NA BANIJI

Bačić: Pozivaju se svi zainteresirani vlasnici useljivih objekata da se jave kako bismo u njihove stanove mogli smjestiti stradale u potresu

30.01.2023 u 10:44

Bionic
Reading

Novi ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u Glini rekao je da će se, prema planu, do polovice veljače u Saboru usvojiti novi zakon o obnovi, kojim će se ubrzati cjelokupne procedure obnove. Ići će i javni poziv svim zainteresiranim vlasnicima useljivih objekata, da se jave kako bi se u njihove stanove mogli smjestiti sugrađani stradali u potresu

Novost je to što će se na taj način moći smjestiti i vlasnici koji su imali žute oznake, čiji su domovi bili privremeno neupotrebljivi.

Ne želi nagađati koliko će ljudi biti smješteno na taj način, jer će se tek vidjeti koliko će se zainteresiranih vlasnika useljivih objekata javiti.

'Imamo sedam vidova smještaja za naše sugrađane u kontejnerima. U ovom trenutku gradi se 109 kuća na području Banovine, a gradit će se 460 novih obiteljskih kuća', kazao je, dodajući da je APN u pregovorima za 200 kuća koje bi država otkupila pa bi se tamo smjestili ljudi.

Za one u kontejnerima koji će htjeti i dalje ostati uz svoje obiteljske kuće, ići će se u nabavu montažnih kuća, a preferirat će se drvene kuće.

Ide i odluka da oni koji ne mogu živjeti u svojim zgradama budu oslobođeni pričuve, što do sada nije bio slučaj.

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic

'Naš cilj je da do 1. studenog sve iz kontejnera prebacimo u prikladni smještaj', rekao je, dodajući da će smjestiti ili u višestambene zgrade ili u njihove obnovljene kuće ili nekako drukčije.

'Želimo da svi oni do zime budu stambeno zbrinuti'.

  • +2
Branko Bačić na Baniji Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Planira se i urbana obnova Gline, dok će se u Sisku graditi višestambene zgrade.

'U hitnu proceduru ide izgradnja 30-ak višestambenih zgrada na području Banovine', najavio je, dodajući da će surađivati s SDP-ovom gradonačelnicom Siska kao i sa svim drugim lokalnim dužnosnicima.

Objasnio je da se sada radi kompletna analiza svih pristiglih zahtjeva.

Tko je 'AP'?

Novinari su pitaliBačića tko je 'AP' iz poruka Gabrijele Žalac i Josipe Rimac.

'Mislim da se Ured predsjednika Vlade o tome jasno očitovao i tome nemam što dodati', kazao je.

'Pobornik sam načela o trodiobi vlasti. Ono što je posao pravosudnih tijela to je u njihovoj nadležnosti i ne pada mi na pamet propitivati njihov rad. Što se moje stranke tiče, oni su slobodni u svom postupanju. Nitko me ne informira niti bih to tražio', napomenuo je Bačić, odgovarajući na dodatno pitanje na istu temu.

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic