ministar u pregledu

Bačić obišao mjesto urušavanja zgrade: 'Najvažnije je da se nikome ništa nije dogodilo'

02.05.2023 u 19:27

Bionic
Reading

U centru Zagreba došlo je do prometnog kolapsa nakon što se u Klaićevoj ulici srušio dio zgrade. Mjesto je obišao i ministar graditeljstva Branko Bačić.

"Najvažnije je da se nikome ništa nije dogodilo. Najvažnije je da se sada napravi uvid, sve su službe na terenu - inspektora rada, zaštite na radu, tu su i restauratori, pročelnik gradske inspekcije", rekao je Bačić, prenosi Dnevnik.hr.

"Utvrdit ćemo sve okolnosti, dodatno osigurati zgradu da se preostali dio vijenca ne bi urušio, a on će biti srušen naknadno kako ne bi više predstavljao opasnost", dodao je Bačić.

Na pitanje treba li osigurati i neke druge starije zgrade prilikom obnove, Bačić odgovara: "Zagreb je ogromno gradilište. Tu se radi o konstrukcijskoj obnovi, vrlo zahtjevnoj obnovi zgrada koje su građene, ova konkretno - prije 140 godina, a neke i prije više od 200, 300 godina".

"Gradilišta iznimno zahtjevna"

"Ta su gradilišta iznimno zahtjevna i za konstrukciju i za osiguranje kako se tijekom radova ne bi urušila. Ja vjerujem da se radi o respektabilnim izvođačima i nadzornim inžinjerima. Pozivam ih na dodatni oprez, s obzirom da se radi o obnovi zgrada koje su uzdrmane zagrebačkim potresom pa onda i petrinjskim potresom - da budu maksimalno oprezni s osiguranjem gradilišta i zbog radnika. Tu se radi o velikim visinama, pa da se ovakve stvari ne ponavljaju", rekao je Bačić.

Dodaje da će se pomaknuti rokovi. "Muzej će biti obnovljen, u cijelosti iz Fonda solidarnosti, ili dijelom iz drugih sredstava - to ćemo još vijeti, ali ćemo nastojati maksimalno iskoristiti sva sredstva", kazao je Bačić.

  • +16
Skela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjeća na smjernice koje su definirane Zakonom o gradnji, smjernicama Ministarstva kulture te navodi kako su gradilišta takva da postoji mogućnost iznenađenja.

"Čak su i stanja zgrada lošija nego što su prilikom izrade nalaza i projekta definirana pa opreza nikad dosta", zaključio je Bačić