novi ministar na terenu

[FOTO] Bačić obilazi Banovinu: 'Nema čarobnog štapića, plan je da do 1. studenog za sve u kontejnerima osiguramo smještaj'

24.01.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Otkada je potvrđen u Saboru i izabran za novog ministra graditeljstva, Branko Bačić prvi put obilazi potresom razrušenu Banovinu

Bačić je u Petrinji sudjelovao na sjednici Stožera za obnovu, nakon čega se obratio medijima.

'Upoznao sam sve s planom aktivnosti Ministarstva na ubrzanju obnove. I što sam rekao i u Saboru i na Vladi, naznačio sam tri prioriteta Ministarstva. RH je iz Fonda solidarnosti dobila milijardu i tri milijuna eura, od toga 683 milijuna eura za zagrebačko područje i 319 milijuna aura za područje petrinjskog potresa. To je za obnovu javnih zgrada i komunalne infrastrukture. Ta smo sredstva obavezni utrošiti do 30. lipnja. Moja je obveza, i kolega ministara i ostalih čelnika tijela, da taj proces ubrzamo i sredstva utrošimo', kazao je Bačić.

'Pročešljat ćemo ugovor po ugovor i projekt po projekt. Ubrzat ćemo dinamiku obnove', dodao je Bačić.

'Drugi prioritet je zbrinjavanje naših sugrađana koji se nalaze u kontejnerima i plan je da do iduće zime, do 1. studenog, za sve njih osiguramo prikladan smještaj i taj smještaj smo razvrstali u sedam vidova stambenog zbrinjavanja. Obvezat ćemo se na to da u idućih 10-15 dana napravimo plan stambenog zbrinjavanja', poručio je novi ministar.

Kazao je da će se uz to predložiti novi Zakon o obnovi, a koji će danas biti upućen u javnu raspravu. Pojasnio je da su se u Vladi odlučili na prijedlog posve novog zakona, a ne na izmjene postojećeg, te da se nada da će zakon do 15. veljače biti raspravljen u Saboru.

'Nema čarobnog štapića, nema jednostavnog rješenja. Za to je potrebno jako puno posla, a prije svega jako puno dobre volje svih uključenih u posao. Pozivam sve na nužnu dozu ozbiljnosti u ovom poslu jer je skoro tri godine prošlo od zagrebačkog i dvije od petrinjskog potresa i obveza je države da riješi ono što je nužno za rješavanje', poručio je Bačić.

  • +8
Ministar Branko Bačić obratio se medijima tijekom posjeta Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Imam određeno iskustvo u dijelu koji se odnosi na graditeljstvo i upravljanje imovinom. Dobro sam se upoznao s trenutnim stanjem obnove i iz tog razloga sam predložio zakonodavni okvir koji će omogućiti njeno ubrzanje. Značajno ćemo smanjiti procedure. Kada se pobroje ti koraci koje ćemo smanjiti, to je 40 posto od postojeće procedure i dokumentacije. Napravit ćemo plan koji će i vama i meni i svim mojim suradnicima biti okvir koji ćete moći, zajedno s nama, pratiti. Sve ovo što vam sada govorim to je da će se iz plana koji će vam biti dostavljen moći, na dnevnoj razini, kontrolirati plan koji ćemo napraviti. On je iznimno zahtjevan, i toga sam svjestan. Neće biti jednostavno', rekao je Bačić.

'Svjestan sam da nije lako nakon dvije godine doći pred građane i ponovno nešto obećavati', poručio je Bačić.

Najavio je da u srijedu ima sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, a idući tjedan s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom. 'Idući tjedan sam ili u Glini ili u Sisku', dodao je.

  • +18
Branko Bačić posjetio kontejnersko naselje Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Ministar sam tek šesti dan. Za sve ovo što ja izlažem već su uspostavljeni timovi. Nije jednostavno, i to morate znati, u roku od pet dana napraviti novi zakon. Nije jednostavno ni brzo riješiti unaprjeđenje funkcioniranja Fonda solidarnosti. Ali i tim koji je sad organiziran radi na olakšavanju utroška sredstava i, vjerujem, ne mogu obećati, da ćemo doista, s obzirom na stanje, utrošiti još 630 milijuna eura. To su dva Pelješka mosta, treba ih utrošiti u 23 tjedna. To je ogroman posao i izazov, ali ćemo ići projekt po projekt', rekao je Bačić.

Na pitanje zašto danas nije u Glini, Bačić je kazao da danas imaju aktivnosti u Petrinji i Dvoru, no da je imao ugodne razgovore s gradonačelnikom Gline.

Što se tiče imovinske kartice, Bačić je rekao da je još nije ispunio i da će to učiniti do kraja mjeseca. No napomenuo je da se ona nije značajno promijenila 'zadnjih nekoliko godina'.