sporna tema

Bačić i Bauk o Hrvatskoj vojsci u europskoj vojnoj misiji pomoći Ukrajini, krši li se Ustav ili ne?

24.11.2022 u 20:55

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila prijedlog o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj vojnoj misiji pomoći Ukrajini. Dok vladajući očekuju da zastupnici podupru odluku, oporba i predsjednik Republike smatraju da se time - krši Ustav

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a rekao je u Dnevniku HRT-a da se apsolutno ne krši Ustav te se čudi kolegi Arsenu Bauku koji je to izjavio. 'Odluka je o slanju Hrvatskih vojnika u vojnu misiju EU u skladu s Ustavom RH'. Kako kaže, ona je u skladu s odlukama Hrvatskog sabora koje je donosio u proteklo vrijeme. 'Napravili smo analizu i vidjeli da, dok je Arsen Bauk bio ministar Uprave, a gospodin Zoran Milanović premijer, u Hrvatski sabor je upućeno 20 ovakvih istih odluka koje su po obrazloženju predstavljale obuku, a ne borbeno djelovanje prema državama u koje smo slali vojnike', rekao je Bačić.

Arsen Bauk, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a, rekao je da je Vlada RH ove godine u siječnju donijela odluku o prelasku granice RH oružanih snaga država saveznica radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama oružanih snaga u 2022. Tu je navedeno 54 aktivnosti s državama saveznicama. 'Ne vidimo razlog zašto se ova 55. aktivnost razlikuje i nije obuhvaćena tom odlukom. To je ono što mi govorimo glede članka 7, stavak 8 i 9 Ustava RH. Radi se o tome da je to nadležnost Vlade i predsjednika, a ne Sabora, Vlade i predsjednika. I dok ne dobijemo jasne argumente u čemu se ovo razlikuje od vježbi i obuka koje su ovdje obuhvaćene, smatramo da se krši ustav', naglašava Bauk.

Na pitanje hoće li koalicijski partneri dići ruku za ovu odluku, Bačić je rekao da nema sumnje za to. 'Mi predlažemo vojnu misiju, vojnu pomoć Ukrajini, što je sveobuhvatnije od klasične obuke na koju se poziva kolega Bauk', govori Bačić.

Osvrnuo se da je prije šest godina Joško Klisović rekao da odlazak vojnika u Afganistan nije ratno i borbeno djelovanje hrvatskih vojnika, nego obuka afganistanskih vojnika. 'To je bilo u skladu s Ustavom, a ovo danas nije', zapitao se Bačić.

Bauk je rekao da oporba nema potrebu rušiti ovo odluku u Saboru, već želi da se poštuje Ustav i u tom smislu treba se primijeniti članak Ustava koji govori o obuci. 'Ako se tu ne radi o obuci, tražimo objašnjenje i o tome se treba provesti javna rasprava', naglasio je. 'Postavlja se pitanje zašto je SDP i oporba rekao da neće podržati obuku ukrajinskih vojnika, a još nisu ni znali kako izgleda prijedlog odluke', zapitao se Bačić.

Bauk naglašava da, što se tiče sadržaja ove odluke, oporba će uputiti zaključak u kojem se pozivaju Vlada i predsjednik RH da u skladu s Ustavom, vodeći se interesom RH, donesu ovu odluku. Smatra da bi donošenje ove odluke izložilo RH, ali ne previše. No, donošenje ove odluke, izložilo bi RH kršenju Ustava te smatra da bi predsjednik i Vlada trebali sukreirati vanjsku politiku po ovome pitanju. Bačić je naglasio da je ova odluka u vojnom smislu puno niža od odluke o pomoći Hrvatskog sabora o pomoći Ukrajini.

Ministar obrane Mario Banožić o obuci Ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj unatoč protivljenju Predsjednika Milanovića. Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / CROPIX