vrhovni sud

Bačić: Drago mi je da je predsjednik Milanović shvatio da je pogriješio

25.03.2021 u 15:41

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je istaknuo da mu je drago da je predsjednik Republike Zoran Milanović shvatio da je pogriješio i zatražio novi javni poziv DSV-a za izbor predsjednika Vrhovnog suda te poručio da HDZ neće podržati Zlatu Đurđević.

"Drago mi je da je predsjednik Republike shvatio da je pogriješio i da se vratio u ustavni okvir, poštujući Ustav i Zakon o sudovima. Ovaj igrokaz je bio nepotreban i nanio je štetu svima koji su postupali neustavno i nezakonito", izjavio je Bačić novinarima.

HDZ, dodao je, nije imao svog kandidata na javnom pozivu koji će sada biti poništen niti ima a priori svog kandidata na javnom pozivu koji će objaviti DSV.

Želimo doista da kandidati koji se osjećaju pozvanima prijave, a nakon javnog poziva, vrednujući njihove životopise, dosadašnji rad, viziju i program rada Vrhovnog suda, spremni smo o najboljem kandidatu dogovoriti se s predsjednikom Republike, istaknuo je.

Komentirajući moguće javljanje Zlate Đurđević na ponovljeni javni poziv, Bačić je ocijenio da je dopustila da se naruši njezin profesionalni i stručni integritet te da nije smjela sudjelovati u tom neustavnom i nezakonitom postupku.

"Mi smo se već izjasnili da je HDZ neće podržati. Trebala je, ako je dvojila u neustavnost Zakona o sudovima, pričekati odluku Ustavnog suda i onda odlučiti o svojoj kandidaturi, a ne svojom kandidaturom tvrditi da Zakon nije u skladu s Ustavom", rekao je.

To je za nas nju diskreditiralo da može biti predsjednica Vrhovnog suda jer nije poštivala pravni poredak Republike Hrvatske koji govori da je Ustavni sud jedini pozvan ocijeniti je li neki zakon u skladu s Ustavom ili nije", pojasnio je Bačić stav HDZ-a. 

HDZ želi ohrabriti sve kandidate koji imaju uvjete, program i viziju da se jave. 

Kada utvrdimo tko je najbolji, onda ćemo sjesti s predsjednikom Republike, čuti i njegov stav i, nadam se, između više kandidata izabrati onog koji može doista doprinijeti poboljšanju stanja u sudbenoj vlasti, uvjeren je.

Bačić je odbacio tezu da je HDZ u nezgodnoj poziciji jer se na Vrhovnom sudu očekuje pravomoćna presuda o HDZ-u, a istodobno HDZ ima najveći utjecaj na to tko će biti predsjednik Vrhovnog suda.

"Nismo ni u kakvoj neugodnoj situaciji, mi tražimo da hrvatski sudovi rade po zakonu, a pravne lijekove imamo pravo koristiti. Vrhovni sud će odlučiti u skladu sa zakonima i izbor njegovog predsjednika ni na kakav način ne vezujemo sa statusom bilo kojeg predmeta na bilo kojem sudu u Hrvatskoj", zaključio je Bačić.