nema posljedica rušenja gup-a?

Bačić demantira spekulacije: Vladajuća većina je stabilna i nema nikakvog problema u funkcioniranju

12.02.2020 u 10:17

Bionic
Reading

Dan nakon što je HDZ u zagrebačkoj Skupštini srušio GUP nastavljaju se spekulacije o tome kako će se to glasanje odraziti na stanje u vladajućoj koaliciji na nacionalnoj razini. No partneri vladajuće koalicije uvjeravaju da nema problema

'Vladajuća koalicija je stabilna. Imamo našu čvrstu većinu, u dogovoru smo sa svim koalicijskim partnerima iz Stranke rada i solidarnosti i s predstavnicima manjina i s predsjednikom kluba HNS-a. Čuo sam se s predsjednicima svih klubova koji su u vladajućoj većini i većina čini 81 zastupnika u Saboru', izjavio je jutros u Saboru predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Kazao je da s predsjednikom Bandićeva kluba Kažimirom Vardom svakodnevno razgovara i da su se čuli i jučer. 'Prekjučer sam rekao da je ona izvorna većina nakon raskida s Mostom imala 77 zastupnika, bez novopridošlih zastupnika u klub Milana Bandića. Bez njih smo imali čvrstu većinu od 77 zastupnika. Nema nikakvog problema u funkcioniranju većine', rekao je Bačić.

Upitan je li Bandić jamčio da neće raditi probleme većini, Bačić je rekao da on ne zna za takvu izjavu.

'Sjednica vladajuće koalicije bila je prije 10-ak dana i potvrđeno je da idemo odraditi mandat do kraja, do poslije ljeta, da ćemo odraditi predsjedanje i da nas nakon ljeta nas očekuju izbori. To je naš zadnji zajednički stav. S obzirom na događanja u Gradskoj skupštini, ponovno sam se čuo s predsjednicima klubova i u tom zajedničkom stavu ništa se nije promijenilo', poručuje Bačić.

Na pitanje zašto onda nema glasanja, iako je zastupnicima ono najavljeno još prije vikenda, Bačić je priznao da je plan doista bio da u petak bude glasanja. 'No jučer ujutro utvrdio sam s predsjednikom Sabora da bismo teže okupili kvorum s obzirom na to da nekih zastupnika neće biti', dodaje.

Kazao je da se ne boji da će Bandić raditi probleme. 'Mene ničega nije strah kada je u pitanju funkcioniranje vladajuće većine i Sabora. HDZ će biti predvodnik većine dok budemo imali političkog interesa i procijenimo da smo korektni partneri unutar koalicije. Ne vidim da nijedan partner opstruira funkcioniranje vladajuće većine', kazao je Bačić.

Upitan je li točno to da su Andrej Plenković i Drago Prgomet tražili od Bandića da odgodi glasanje o GUP-u i da se ono održi nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u - Bačić kaže da je to vidio u novinama.

'No ono što znam je da smo prvog dana i ja i vodstvo HDZ-a inzistirali na tome da GUP bude odrađen sukladno zakonskoj proceduri i da bude u skladu s prostornim planom Zagreba. I treće je bilo da amandmani budu sastavni dio javne rasprave te da prvenstveno budu usmjereni realizaciji javnih projekata, da se ne bi iz amandmana iščitavalo da HDZ podilazi bilo kakvom osobnom interesu', kaže Bačić.

Batinić: U interesu nam je boljitak građana Hrvatske

Da je koalicija stabilna, uvjerava i predsjednik HNS-ovog kluba Milorad Batinić. 'Odnos između HDZ-a i HNS-a je stabilan. Mi smo u koaliciji. Iz dosadašnjeg iskustva mogu zaključiti da će ova koalicija funkcionirati do parlamentarnih izbora i bit će dovoljno ruku u Saboru. U godini smo parlamentarnih izbora, a mi u HNS-u smo spremni za njih', kaže Batinić.

Uvjeren je da nije ugrožena ni suradnja HDZ-a i Bandića. 'Pretpostavljam da nam je u interesu boljitak građana Hrvatske i da se predsjedanje EU-om završi u roku koji je zakazan. Pratimo i unutarstranačke izbore u HDZ-u te vjerujem da ćemo i nakon njih nastaviti koaliciju s Andrejom Plenkovićem', poručio je Batinić.

Rušenje GUP-a i odnose između Bandića i HDZ-a komentirala je i GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš. Kazala je da je jučerašnje rušenje GUP-a samo 'jedna pobjeda', ali da 'brak Bandića i HDZ-a' traje i dalje.

'Ti žetončići su samo na skladištenju kod Bandića, oni istinski duboko pripadaju Plenkoviću, ali to ne žele javno reći. Bit će tu malo koškanja, ali većina se bazira na trgovini i ucijeni i do parlamentarnih izbora ćemo imati tu većinu. Bit će igrokaza, ali mislim da je to sve stabilno', procijenila je Mrak-Taritaš kako će se rušenje GUP-a odraziti na većinu u Saboru.

I Mostov Božo Petrov uvjeren je da vladajuća koalicija ostaje stabilna. 'Jedino do čega je stalo svima ovima koji se danas vrte u politici su fotelje. I oni sami znaju da dogodi li se bilo kakav raspad njihove koalicije neće više vidjeti fotelju niti na jednom mjestu u nekoj vlasti. Ništa se dramatično neće dogoditi. Oni su ušli na trgovački način u koaliciju i zbog tog interesa će na kraju ostati skupa', kazao je Petrov.