ŠTRAJK LIJEČNIKA

Babić: Ostojiću više ništa ne vjerujem

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je danas da će se ‘svi koji žele mirenje i socijalni dijalog’ odazvati pozivu na sastanak koji je sazvao u Ministarstvu zdravlja, no na taj sastanak neće doći predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić koji od Ostojića traži pismeni odgovor na zahtjeve koje su mu sindikati uputili prije više od mjesec dana.

Ostojić i Babić su obojica sudjelovali na otvorenju Hitnog bolničkog prijema virovitičke Opće bolnice Virovitica, ali se nisu sreli ni razgovarali.

Ostojić je izjavio da će oni koji žele dijalog doći na sastanak, istaknuvši kako je nastavak socijalnog dijaloga preporučilo Gospodarsko socijalno vijeće u kojem su predstavnici sindikata. ‘Socijalni dijalog nastavljam u dobroj vjeri, a oni koji ne žele pregovore i dogovore neće se odazvati’, rekao je ministar Ostojić.

 'Više ništa nisam siguran kada je u pitanju gospodin ministar. Prije sam vjerovao, ali ga život demantira, a i mene razuvjerava kako nisam bio u pravu kada sam mu vjerovao', izjavio je Babić.

Naglasio je da su svi ravnatelji bolnica dobili upute što i kako raditi ako u srijedu, 18. rujna, počne štrajk u bolnicama, a naputke će danas popodne i tijekom sutrašnjeg dana uputiti i građanima.
Izjavio je i da sindikalni pregovarači svojem članstvu ne prenose točne informacije s pregovora, što je razbjesnilo Babića koji je to nazvao ‘brutalnom laži’.

‘To je još jedan razlog da sve dok ne napiše crno na bijelo što zastupa i objavi to javno, sindikati nemaju što s njime pregovarati. Očito je da možda treba i proširiti štrajkaške zahtjeve’, rekao je Babić.

Sindikalci traže od Ostojića pismeno očitovanje o prijedlogu kolektivnog ugovora koji su mu uputili prije više od mjesec dana. ‘Želimo jasno vidjeti tko obmanjuje doktore, ministar ili ja, čim to dobijem odazvat ću se na pregovore u bilo koje doba dana i noći’, kaže Babić.

On tvrdi da su proceduralni uvjeti za štrajk ispunjeni pa će ga sindikati liječnika i medicinskih sestara u srijedu, 18. rujna, i započeti.
Štrajk će trajati dok ne ostvarimo zahtjev da kolektivni ugovor u naše ime i u ime medicinskih sestara mogu potpisati samo sindikati koji ih predstavljaju, a nikako neki treći sindikat na našu štetu, poručio je Babić.

Pozvao je treći sindikat koji ne sudjeluje u štrajku, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, da ‘pozove svoje članstvo i zbrine pacijente dok traje štrajk’.

'Opasno je da te uvjeravaju da ako nešto ne piše zakonom, da je to dozvoljeno. To je van pameti. Kakav bi taj zakon trebao izgledati kad bi sve pisalo što ne možemo raditi. To bi bila najveća knjižurina u Hrvatskoj', rekla je Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva u socijalne skrbi.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak jedina se danas odazvala pozivu ministra zdravlja Rajka Ostojića na socijalni dijalog.
Prije sastanka u Ministarstvu zdravlja izjavila je novinarima da ne može ništa reći o svojim očekivanjima jer će tek vidjeti što uopće znači poziv na socijalni dijalog vezan za kolektivno pregovaranje.

Podsjetila je kako je jučer neuspješno završio drugi pokušaj mirenja između Ostojića i sindikata liječnika i medicinskih sestara dodavši da je pristala doći na sastanak kako im se ne bi prigovaralo da nisu ni pokušali postići dogovor. Došla sam kako mi ministar ne bi spočitavao da on mora informirati članove sindikata o pregovorima, rekla je.

Prašnjak će nastupiti samo u ime sestrinskog sindikata, dok je Ivica Babić odbio doći poručivši Ostojiću da će se odazvati tek kada dobije njegovo očitovanje u pisanom obliku na sindikalni prijedlog Kolektivnog ugovora.

Ponovila je kako očekuje da će se pozivu na štrajk odazvati 60-70 posto sestara u bolničkom sustavu, a predsjednici Samostalnog sindikata zdravlja i socijalne skrbi Hrvatske Spomenki Avberšek, koja je rekla da bi zaposlenici koji nisu članovi liječničkog ni sestrinskog sindikata mogli dobiti otkaz ako stupe u štrajk, poručila je da prouči zakon.

Prašnjak je dodala kako je razočarana Ostojićevim istupima ustvrdivši da ministar 'govori totalne neistine'.