DEMANTIRANJE IVE BANCA

B. Hebrang: Nije istina da je moj otac zločinac

21.05.2009 u 12:36

Bionic
Reading

Branko Hebrang, sin Andrije Hebranga danas je od Hine zatražio ispravak dijela teksta objavljenog 28. travnja 2009. s konferencije za novinare Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) pod naslovom 'Banac: Mesić je zloupotrijebio Jasenovac' ocjenjujući da je bez provjere i druge strane objavljena dezinformacija od djelovanju njegova oca, odnosno da je neargumentirano i neistinito Andrija Hebrang označen kao počinitelj zločina.

U zahtjevu za ispravkom Branka Hebranga navodi se: 'U vijestima Hine 28. travnja 2009. objavljena je informacija 'Banac: Mesić je zloupotrijebio Jasenovac' u kojoj je g. Banac, predsjednik HHO-a, na konferenciji za novinare iznio podatak da je pok. Andrija Hebrang 'primjer počinitelja i žrtve' i da 'Oni koji tvrde da je on nedužan što se tiče poslijeratnih likvidacija jednostavno ne znaju što govore.'

Tzv. argumentaciju, kako je prikazano u tekstu, pronašao je u navodu g. Čička koji je poslije 64 godine u nekim novinama pročitao da je Hebrang od 17. svibnja do 6. lipnja 1945. bio uz JBT-a koje je on proveo na potezu Ljubljana-Zagreb-Maribor. Nije navedeno kada je i gdje to g. Čičak izjavio.

Sve što se u navodu g. Banca odnosi na Andriju Hebranga kao počinitelja zločina nije istina. Banac je neargumentirano i neistinito denotacijom i konotacijom označio Hebranga kao počinitelja zločina premda o tome ne postoji vjerodostojna dokumentacija. Tako je Banac iznio a Hina pronijela klevetu o Hebrangu što uništava smisao povijesti prijeko potrebne za moralan život'.

Hina je objavila izvještaj s konferencije za novinare s HHO-a na kojoj su govorili predsjednik i zamjenik HHO-a Ivo Banac i Ivan Zvonimir Čičak te je pročitana izjava te nevladine udruge o govoru predsjednika Stjepana Mesića u Jasenovcu. U Hininom izvještaju je jasno da je Ivan Zvonimir Čičak sudjelujući na toj konferenciji za novinare iznio svoje tvrdnje o djelovanju Josipa Broza Tita od 17. svibnja do 6. lipnja 1945. pozivajući se na novinske članke iz tog vremena te da su uz njega bili Aleksandar Ranković i Andrija Hebrang