INTERVJU ZA RTL

Azimov otkriva kako se Putin obratio Milanoviću i što očekuje od Hrvatske za vrijeme predsjedanja EU-om

19.01.2020 u 21:08

Bionic
Reading

Netom nakon što je Ivica Todorić za kovanje zavjere protiv njega napao niz osoba, među kojima i ruskog veleposlanika Anvara Azimova, on za RTL progovara o bivšem vlasniku Agrokora, otkriva što Vladimir Putin misli o novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću i objašnjava zašto ruski predsjednik još nije došao u službeni posjet Hrvatskoj

Anvar Azimov dao je i svoje viđenje situacije na Bliskom Istoku, ali i očekivanja od hrvatskog predsjedništva EU-om. Sve je to otkrio u ekskluzivnom razgovoru RTL-ovoj novinarki Ameli Čilić.

Upitan je li ga kontaktiralo Državno odvjetništvo povodom navodnih dokaza koje Ivica Todorića spominje oko kovanja zavjere protiv Agrokora i njega samoga, Azimov kaže da ni Veleposlanstvo Rusije niti on osobno nemaju ništa ni s Todorićem, ni s Agrokorom.

'Mi nikad nismo bili umiješani, nikad se nisam sreo s Todorićem, nikad se nisam sreo s njegovim suradnicima. Mi se radije ne miješamo u poslovna pitanja između Agrokora i struktura naše Središnje državne banke', odgovorio je ruski veleposlanik u Zagrebu.

Govoreći o odnosima između Hrvatske i Ruske Federacije te pozivu predsjednika Putina novizabranom kolegi Milanoviću na proslavu pobjede u Drugom svjetskom ratu, kaže da su oni posljednjih godina odlični.

'Imamo izvrsnu dinamiku u bilateralnoj suradnji na različitim poljima... Imali smo izvrsne kontakte s Kolindom Grabar-Kitarović, koja je nekoliko puta posjetila Moskvu – 2017. i 2018. Nikad se nismo miješali u vaše unutarnje poslove, što je bilo bilo je, uvijek se uzdamo u mudrost hrvatskih birača, spremni smo konstruktivno surađivati s izabranim predsjednikom. Da, moj mu je predsjednik poslao vrlo lijepu i toplu čestitku i ponovio je svoj poziv predsjedniku države na vojnu paradu i druge aktivnosti vezane uz proslavu 75. godišnjice pobjede u Drugome svjetskom ratu. U medijima sam vidio da je izabrani predsjednik prihvatio poziv i bilo bi nam jako drago da dođe', kaže Azimov, dodajući da je Moskva pozvala i Donalda Trumpa.

'Bit će to izvrsna prigoda za Milanovića da upozna mog predsjednika i želim mu da se uz sve obveze oko sudjelovanja na toj važnoj obljetnici uspije sresti s g. Putinom kako bi mogli razgovarati o daljnjim planovima naše suradnje, ali i o datumu mogućeg posjeta mog predsjednika Hrvatskoj', dodao je Azimov.

  • +25
Putinov govor o stanju nacije Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Što predsjednik Putin zapravo misli o Hrvatskoj? Nije došao u službeni posjet 20 godina, bi li mogao doći sada, do kraja ovog mandata?

'Apsolutno sam siguran da će moj predsjednik doći u uzvratni službeni posjet jer je gospođa predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila u službenom posjetu 2017. Ne vjerujem da će to biti moguće ove godine, jer je to poprilično teška godina. Predsjedanje Vijećem Europske unije, unutarstranački izbori u HDZ-u, a onda i parlamentarni izbori, ali želim uvjeriti svoje hrvatske prijatelje da je posjet mog predsjednika u našoj bilateralnoj agendi. Nikad nije bio u službenom posjetu, ali bio je na Energetskom forumu 2007. Moj predsjednik jako cijeni Vašu zemlju. Smatramo, Predsjednik smatra da je Hrvatska prijateljska zemlja. Spremni smo proširiti naš politički dijalog, naše gospodarske i investicijske odnose, spremni smo slati sve više ruskih turista u Hrvatsku. Doista cijenimo hrvatsku vanjsku politiku i iskreno vam čestitamo na predsjedanju Vijećem Europske unije', kazao je Azimov.

  • +10
Sastanak u NSK Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Naveo je da Hrvatska sada ima priliku napraviti nešto kako bi pospješila odnose između Europske unije i Rusije.

'Što god se sad događalo između Rusije i EU-a, potpuno je nenormalno. Vezani smo jedni uz druge, mi smo prirodni saveznici i rado bismo obnovili konstruktivni dijalog s Europskom unijom. Zato pozivam da se za hrvatskog predsjedanja naprave konkretni koraci u poboljšanju i normaliziranju odnosa između Rusije i EU-a. Ako Hrvatska to ne napravi, siguran sam da će to napraviti Njemačka za vrijeme svog predsjedanja. Zato smatram da je ovo izvrsna, povijesna prilika za hrvatsko vodstvo da pokaže kako ne razmišlja samo o EU-u, niti samo o Hrvatskoj, nego i o primjerenom odnosu između Rusije i EU-a', naglasio je Azimov.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.