MOTIVI JOŠ UVIJEK NEPOZNATI

Azem Vllasi ranjen u pucnjavi u Prištini

13.03.2017 u 11:11

Bionic
Reading

Nekoć najpoznatiji albanski političar iz vremena bivše Jugoslavije, Azem Vllasi, ranjen je jutros nedaleko od svoje kuće u Prištini hicem iz pištolja te se nalazi u bolnici u glavnom gradu Kosova

Kako prenosi kosovska državna radiotelevizija, Vllasi je ranjen u ruku i nalazi se izvan životne opasnosti.

Kosovska policija potvrdila je da je još uvijek nepoznat čovjek koji je pucao u Vllasija, nakon čega je pobjegao. Motivi napada također nisu poznati.

Vllasi, kosovski odvjetnik i nekadašnji visoki državni i partijski dužnosnik u bivšoj SFRJ, godinama je bio savjetnik kosovskih premijera Bajrama Kosumija te Agima Cekua, a danas je savjetnik kosovskog predsjednika.

Za vrijeme bivše države bio je član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, a 1986. godine postao je predsjednik Saveza komunista Kosova. Na toj dužnosti bio je do jeseni 1988., kada se sukobio s novim srbijanskim rukovodstvom na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Vllasi se, naime, suprotstavio ustavnim i političkim promjenama koje je najavljivao Milošević, a koje bi Kosovu oduzele visok stupanj autonomije zajamčene Ustavom iz 1974. godine.

Tada su organizirani masovni prosvjedi Albanaca na Kosovu u znak podrške Vllasiju, a kulminirali su u veljači iduće godine, kada su se rudari u rudniku Stari trg zabarikadirali u svoja rudarska okna, zahtijevajući obustavu najavljenih ustavnih promjena.

Ubrzo je rukovodstvo Slovenije pružilo podršku rudarima, dok je Milošević u Srbiji organizirao veliki miting u Beogradu, na kojem je nekoliko stotina tisuća okupljenih tražilo Vllasijevo uhićenje. Milošević im je tom prilikom odgovorio riječima kako 'ne čuje dobro, ali kako će biti uhićenja'.

Vllasi je, doista, vrlo brzo uhićen i osuđen zbog 'kontrarevolucionarne djelatnosti', a pušten je iz zatvora nakon godinu dana.