užas u tokiju

Petero poginulih u sudaru dva aviona u tokijskoj zračnoj luci

02.01.2024 u 10:40

Bionic
Reading

Avion Japan Airlinesa, Airbus A350-900, zapalio se dok je u utorak slijetao na pistu zračne luke Haneda u Tokiju zbog sudara s manjim avionom japanske Obalne straže, prenose svjetski mediji

Na snimci emitiranoj na televiziji NHK vidi se kako plamen izlazi iz prozora aviona i ispod njega. Zapaljena je i pista, prenosi BBC.

NHK je, pozivajući se na službene izvore, rekao da se avion, u kojem je bilo putnika, možda sudario s drugim zrakoplovom nakon slijetanja u Hanedu, što se kasnije pokazalo točnim.

  • +8
Zapaljeni avion u zračnoj luci u Tokiju Izvor: EPA / Autor: JIJI PRESS

U tom je smislu priopćenje odmah izdala japanska Obalna straža izvijestivši kako je moguće da se jedan od njenih zrakoplova sudario s avionom Japan Airlinesa, u kojem je, prema navodima medija, u trenutku slijetanja bilo 367 putnika i 12 članova posade, a Japan Airlines je potvrdio da su svi spašeni.

Sky News navodi da je pet od šest članova posade aviona Obalne straže, koji je sudjelovao u sudaru, smrtno stradalo, a da se samo kapetan aviona uspio spasiti. Avion Obalne straže pripremao se za let u Niigatu, grad stradao u potresu magnitude 7,6 po Richteru koji je pogodio Japan i u kojem je, prema dosadašnjim podacima, poginulo 48 osoba.

Riječ je o avionu Obalne straže Dash 8 Q300, registarske oznake JA722A, koji, ovisno o konfiguraciji sjedala, može primiti 50-80 putnika.