TRAGIČNA NESREĆA

Autostrade spremne dati 500 milijuna eura za obnovu vijadukta u Genovi, no ne i ispriku

18.08.2018 u 19:35

Bionic
Reading

Čelnici tvrtke Autostrade per l'Italia, operatora autoceste na kojoj se u utorak srušio vijadukt u Genovi, najavili su u subotu da je 500 milijuna eura već spremno za pomoć gradu i obnovi vijadukta.

"To su sredstva koja će biti dostupna u ponedjeljak", izjavio je Giovanni Castelluccio, vlasnik tvrtke na konferenciji za novinare.

Taj iznos uključuje i fond, u milijunima eura, za obitelji najmanje 38 žrtava, ali i fond od više desetaka milijuna eura za premještanje stanovnika zgrada oko vijadukta.

"Paralelno ćemo imati projekt koji nam omogućuje da u osam mjeseci, između rušenja i izgradnje, podignemo čelični most", rekao je i precizirao da rok od 8 mjeseci počinje nakon što vlasti daju zeleno svjetlo za taj projekt.

Kako bi se rasteretio grad, Autostrade će u rekordnom vremenu ponuditi alternativu za kamione preko privatnog terena čeličane Ilva blizu luke.

Od ponedjeljka se neće naplaćivati korištenje autocesta u području Genove.

Castellucci je rekao da će pričekati da službena istraga odredi odgovornost za rušenje vijadukta.

  • +9
Srušeni vijadukt kod Genove Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ni Castelluccio ni Fabio Cerchiai, predsjednik tvrtke koja upravlja polovicom od 6000 km autocesta, nisu željeli ništa reći o odnosima s vladom, koja je u petak pokrenula proceduru opoziva koncesije za vijadukt.

Castelluciio je objasnio da se radi o vrlo specifičnom vijaduktu i da su ga svi koji su ga proučavali smatrali sigurnim. " Nešto se dogodilo, a sud će reći što", dodao je.

On nije iznio pretpostavku o uzroku rušenja i objasnio da tvrtka nema pristup mjestu nesreća te da je kiša koja je padala u vrijeme nesreće zamutila snimke nadzorne kamere.

Dvojica čelnika, koje su šefovi vlade pozvali da u najkraćem vremenu daju ostavke, precizirali su da za sada namjeravaju ostati na funkcijama.