SLAVKO VUKŠIĆ

Automehaničar, pilot, gazda i predsjednički kandidat

19.11.2009 u 12:50

Bionic
Reading

Slavko Vukšić, osnivač i predsjednik Demokratske stranke slavonske ravnice, čovjek je čiji se dosadašnji poslovni i politički put može opisati u nekoliko riječi – od automehaničara do lokalnog poduzetnika i predsjedničkog kandidata!

Slavko Vukšić je rođen u Šaptinovacima 1949. godine. Osnovnu školu završio je u Đurđevcu, a u Požegi 1967. srednju Školu učenika u privredi, nakon čega je dobio zvanje automehaničara. Osam godina poslije, 1975, postao je poslovođa u metalnoj struci.

Budući da su početkom 80-ih godina u socijalističkoj Jugoslaviji ambiciozni mogli napredovati pod uvjetom da budu članovi SKJ ili da imaju neku formalnu naobrazbu, Vukšić je u Zagrebu upisao u to vrijeme popularnu Višu školu za sigurnost pri radu i zaštitu od požara, koju je završio 1983.

Vječni direktor Obrtnikau privatizaciji Kamenoloma

Tako je stekao zvanje inženjera sigurnosti pri radu, što mu je pomoglo u poduzeću Ina Naftaplin u kojem je bio zaposlen od 1973. Do 1987. U tom je zagrebačkom industrijskom divu bio i član Radničkog savjeta.

Kad je udruženje obrtnika 1987. osnovalo u Našicama zadrugu Obrtnik, koja se bavila autoprijevozničkim uslugama i pružanjem usluge strojevima građevinske mehanizacije, Vukšić je konkurirao za prvog direktora, u čemu je i uspio. Dužnost 'vječnog direktora' u Obrtniku obavljao je do sredine 90-ih godina prošloga stoljeća. U međuvremenu je, nakon privatizacije, 1993. postao većinski vlasnik tvrtke Kamenolom Gradac d.d.

Osim Kamenoloma, Vukšić je vlasnik i osnivač poduzeća Gašo d.o.o. koje se bavi poljoprivredom, prijevozom, izvođenjem građevinskih radova i proizvodnjom bučina ulja.

Kupovina aviona od prodaje bučina ulja

Godine 1996. Izlazi na izbore za Zastupnički dom Sabora i to na listi HSS, HNS, IDS, HKDU i SBHS. Bio je prvi zastupnik SBHS-a u Saboru u kojem je imenovan članom Odbora za gospodarstvo. Za vrijeme saborskoga mandata novinare je zabavljao 'obećanjima' da će sebi kupiti avion, nakon što proda bučino ulje. I, doista, kupio je mali sportski zrakoplov, kojim često osobno pilotira. Proizvodnja bučina ulja pokazala se kao unosan posao.

Kad mu je istekao zastupnički mandat, Vukšić se vratio u svoju tvrtku Kamenolom Gradec d.d. na mjesto predsjednika uprave.
Posljednjih godina kritizira visoku politiku zbog poduzeća koja imaju monopol u izgradnji cestovne infrastrukture i koja imaju potporu visoke politike.

Narasle poslovne i političke ambicije

U izjavama je upozoravao da velike tvrtke u cestogradnji cijenama ucjenjuju male tvrtke. Vukšić još uvijek ne razmišlja o tome da svoje poslove preda trojici sinova zbog 'delikatne situacije', odnosno recesije. Štoviše, njegove poslovne i političke ambicije su dodatno narasle.

Vukšić je, osim toga, dosad bio dogradonačelnik Našica u dva mandata. Danas je tek član gradskog vijeća. U mladosti se bavio aktivno nogometom te bio dugogodišnji predsjednik NK Iskrica i NK NAŠK iz Našica.