VATIKANSKA DEMONSTRACIJA SILE

Austrijanci ne žele konzervativnog Hrvata za biskupa

13.07.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Imenovanje Ägidiusa Zsifkovicsa, pripadnika hrvatske manjine u austrijskoj pokrajini Burgenland, za novog biskupa Eisenstadta, u susjednoj je zemlji doživljeno kao 'vatikanska demonstracija sile', javlja Croatian Times

Teolog Paul Zulehner izjavio je da je razočaran odlukom austrijske rimokatoličke crkve da Zsifkovics na tom mjestu naslijedi Paula Ibyja

'Ne vjerujem da će ga većina vjernika prihvatiti', rekao je Zulehner i dodao da je 'ova odluka propuštena prilika'.

Neovisna organizacija Wir sind Kirche (Mi smo crkva) upozorava da jeKatolička crkva zanemarila 'nekoliko sposobnijih kandidata', a njezin čelnik Hans Peter Hurka smatra da će izbor rezultirati još većim odlaskom vjernika iz Crkve.

Više od 30.000 Austrijanaca napustilo je Crkvu u samo prva tri mjeseca ove godine, čak 42 posto više nego u istom razdoblju 2009. u kojoj je egzodus dostigao rekordne razine.

Istraživanja su pokazala da su ljudi bijesni zbog neodlučne reakcije Crkve na stotine optužbi protiv svećenika zbog pedofilije i zlostavljanja.

Hurka tvrdi da je Zsifkovics 'idealni provoditelj' odluka Vatikana i upozorava da je tajnovit način kojim Crkva imenuje svoje biskupe neprihvatljiv.

Biskup Iby smatra se čelnikom umjerene struje u austrijskoj crkvi, a Zsifkovics se doživljava kao ekstremni konzervativac s jakim vezama među nazadnim čelnicima Vatikana.

Zsifkovics je vodio župu Wulkaprodersdorf u Burgenlandu, a bio je i glavni tajnik Austrijske biskupske konferencije.

Navršivši 75 godina, Iby je u siječnju Vatikanu najavio povlačenje. Njegov poziv da se o nekim za Crkvu delikatnim pitanjima, poput obaveznog celibata svećenika, otvorenije raspravlja razljutio je konzervativne svećenike, a bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn javno ga je podržao.

Agencija za istraživanja javnog mnijenja Gfk Austrija prošli je mjesec objavila da je čak 80 posto svećenika u 500 austrijskih župa za povlačenje odluke o imenovanju. Ista agencija tvrdi da ih čak 51 posto smatra da bi ženama trebalo dozvoliti da se zaređuju kao svećenice.