diplomatski izvori

Austrijanac Türk najavljen kao sljedeći šef UN-a za ljudska prava

08.09.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Očekuje se da će glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres imenovati Austrijanca Volkera Türka za sljedećeg visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, objavili su u četvrtak diplomatski izvori i aktivisti za prava, prenosi agencija France Presse

Nekoliko izvora navodi da je Guterres u srijedu navečer najavio državama članicama UN-a da želi imenovanje Türka, trenutačno pomoćnika glavnog tajnika zaduženog za politiku unutar njegovog kabineta, koji bi na tom mjestu zamijenio Michelle Bachelet.

Bachelet je 31. kolovoza završila svoj četverogodišnji mandat, a tjedan dana kasnije UN tek treba objaviti tko će je zamijeniti.

Austrijski diplomat Türk (57) radio je za UN više od trideset godina i posebno je blisko surađivao s glavnim tajnikom Guterresom dok je ovaj bio na dužnosti visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Opća skupština UN-a trebala bi ovo pitanje razmotriti na sastanku u četvrtak ili petak, navode isti izvori.

"U svim prethodnim imenovanjima, kandidati koje je preporučio glavni tajnik odobreni su konsenzusom", stoji u priopćenju Međunarodne službe za ljudska prava (ISHR).