UBLAŽENE MJERE

Austrija otvorila male dućane i vrtne centre uz obavezno nošenje maski, pogledajte kako to izgleda

14.04.2020 u 10:44

Bionic
Reading

U Austriji su od utorka na snazi blaže mjere čiji je cilj postupan povratak gospodarstva u normalu, nakon što je epidemija koronavirusa, prema zaključcima tamošnjih stručnjaka, u određenoj mjeri stavljena pod kontrolu

Prema podacima austrijskih zdravstvenih vlasti, u toj je zemlji od koronavirusa oboljelo 14.100 osoba, a dnevni rast broja oboljelih u četverodnevnom intervalu iznosi 1,6 posto, što je po njihovoj ocjeni dovoljno za ublažavanje epidemioloških mjera nadzora.

Tako su od utorka otvoreni vrtni centri i prodavaonice površine manje od 400 kvadratnih metara, u koje je, kao i u veće dućane, obavezan ulazak s maskom. Masku je obavezno nositi i u javnom prijevozu te u taksijima.

Vlada je također podigla iznos koji namjerava izdvojiti za potporu osobama čiji je posao ugrožen i to s tri na pet milijuna eura.

  • +2
U Austriji otvoreni mali dućani i vrtni centri Izvor: Profimedia / Autor: HELMUT FOHRINGER / AFP / Profimedia

Dio Tirola, Sölden, St. Anton am Arlberg i Altenmarkt, i dalje je u potpunoj karanteni, dok je u osam općina salzburške regije karantena od danas ukinuta.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober najavio je da danas kreću i fokusirana testiranja u domovima za umirovljenike, nakon čega će krenuti i šire testiranje stanovništva, iako je u Austriji već testirano gotovo 150 tisuća osoba.