GUL U BEČU

Austrija otvara vrata EU-a Turskoj

02.05.2011 u 19:15

Bionic
Reading

Turski predsjednik Abdulah Gül dolazi u posjet Beču, gdje će ga primiti njegov austrijski kolega Heinz Fischer. Predsjednik Austrije jasno se opredijelio za podršku nastavka pregovora između Turske i EU-a, koji su u posljednje vrijeme zastali

Konzervativna turska vlast, pod vodstvom premijera Recepa Erdogana i predsjednika Abdulaha Güla, već duže vrijeme ne krije svoju razočaranost odnosom Europske unije prema Turskoj.

Ambiciozno pokrenuti projekt priključivanja Turske EU-u sada je u krizi, s jedne strane zbog nespremnosti Turske da se reformira u duhu europskih institucija, a s druge zbog dnevnopolitičkih problema raznih europskih političara, koji Turcima plaše građane kada im je potrebna podrška desnih glasača.

U takvoj atmosferi turski predsjednik Abdulah Gül dolazi u Beč kod svojeg austrijskog kolege Heinza Fischera. Gül je prije dva tjedna medijima objavio svoje mišljenje o tome da je za Tursku važnije primijeniti europske standarde kod kuće, nego se formalno izboriti za članstvo u uniji, a kao nove uzore turskog društvenog razvoja Gül je u tom kontekstu naveo primjer Norveške, koja nije članica EU-a.

Dolazak turskog predsjednika u Austriju naročito je važan jer su austrijski građani među najvećim protivnicima ulaska Turske u EU, zahvaljujući i uspješnoj kampanji ultradesne Slobodarske stranke (FPÖ) protiv muslimana i stranaca općenito, u kojoj se širi panika od turske invazije na uljuđenu Europu.

Predsjednik Austrije Fischer je pak socijaldemokrat, pa se u intervjuu za turske novine Zaman jasno opredijelio za nastavak pregovora o ulasku Turske u Europsku uniju, napomenuvši da se ne treba zavaravati oko toga da je riječ o dugom i kompleksnom procesu. Fischer je za Zaman naglasio da je trenutni zastoj rezultat sposobnosti EU da apsorbira nove članice, ali i problema koji postoje u vezi Cipra.

Zanimljivo, unatoč velikoj ksenofobiji u Austriji, ta država je pojedinačno najveći strani investitor u Turskoj, pa su tako Austrijanci u protekloj godini u direktnim investicijama potrošili na Tursku čak milijardu eura