otišao u vikendicu

Australski ministar kulture dao ostavku zbog kršenja karantene

10.04.2020 u 12:29

Bionic
Reading

Ministar iz vlade Novog Južnog Walesa podnio je ostavku u petak nakon što se razotkrilo da živi u svojoj vikendici na moru unatoč zabranama da se ne putuje osim u slučaju nužde

Policija je također vozačima naplaćivala tisuće dolara kazni zbog kršenja karantene na prvi dan uskrsnog vikenda.

Ministar kulture Novog Južnog Walesa Don Harwin u petak je podnio ostavku nakon što su ga novinari fotografirali kako kupuje odjeću i živi u svojoj vikendici umjesto da ostane u svome gradskom stanu, čime je prekršio zakon o karanteni.

Premijer Scott Morrison apelirao je na sve Australce da ostanu kod kuće i ne putuju u svoje vikendice, kako bi se zaustavilo širenje Covida-19.

U petak ujutro, policija je kaznila Harwina s 1000 dolara za kršenje javnog zdravstvenog reda, no pod političkim pritiskom dao je ostavku kasnije tijekom dana.

'Ništa nije važnije od rada vlade u borbi protiv koronavirusa', izjavio je Harwin, a prenijela je nacionalna televizija ABC.

'Neću dopustiti da moji postupci budu distrakcija od toga truda i izražavam veliko žaljenje što je moje stambeno rješenje postalo problem tijekom ovog vremena'.

Australcima je tijekom Uskrsa zabranjeno napuštanje domova osim ako za to nemaju važne razloge poput nabavke hrane ili tjelovježbe. Policija može napisati kaznu bilo kome tko se nađe izvan kuće bez valjanog razloga.