osjetljive informacije

Australski mediji priznali kršenje sudske odluke o praćenju slučaja Pell

01.02.2021 u 10:49

Bionic
Reading

Desetak australskih medija odlučilo je priznati krivicu za kršenje sudske odluke o zabrani objavljivanja osjetljivih informacija vezanih uz suđenje i osudu bivšeg vatikanskog rizničara Georgea Pella 2018. za seksualni napad na dvojicu tinejdžera, rečeno je u ponedjeljak na sudu u državi Victoriji

Pell je u prosincu 2018. osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka crkvenog zbora mlađih od 16 godina tijekom obavljanja službe nadbiskupa Melbournea. U strogom zatvoru najveće sigurnosti proveo je zbog presude za pedofiliju 13 mjeseci, nakon čega ga je papa Franjo razriješio dužnosti, ali je ostao kardinal.

Pell je tada bio najviši dužnosnik Rimokatoličke Crkve osuđen za takvo zlodjelo.

No, u travnju 2020., Visoki sud je zaključio da je niži, žalbeni sud propustio uzeti u obzir dokaze koji dovode u pitanje njegovu krivicu, navodeći da "postoji velika mogućnost da je nevina osoba osuđena jer predočeni dokazi nisu utvrdili krivnju prema zadanim standardima dokaza". Time je poništena osuđujuća presuda protiv kardinala i na snagu je stupila oslobađajuća presuda.

Okružni sud u Victoriji je izdao klauzulu o neobjavljivanju informacija sa suđenja Pellu koja je vrijedila za cijelu Australiju, a donesena je kako bi se osiguralo pošteno suđenje osobi koja se suočavala i s drugim optužbama koje su kasnije odbačene.

Nakon priznanja medija da su kršili sudsku odluku, državni tužitelj je odbacio sve točke optužnice vezane za nepoštivanje suda protiv medijskih kuća te sve optužbe protiv 15 novinara i urednika raznih novina te radijskih i televizijskih postaja.

Do iznenađujućeg dogovora je došlo skoro dvije godine nakon podizanja tužbi, skoro tri mjeseca nakon početka suđenja medijskim kućama i 10 mjeseci nakon što je Visoki sud oslobodio Pella.

Najviše optuženih novinara i urednika je iz kompanija News Corp i New Entertainmemt Co te njihove podružnice Fairfax. Kompanije su također pristale platiti troškove suđenja.

Kršenje odluke o zabrani objavljivanja detalja nekog sudskog slučaja se kažnjava do pet godina zatvora te novčanom kaznom od 100.000 australskih dolara za pojedince i skoro 500.000 dolara za kompanije.

Prošli tjedan je bivši urednik lista The Age Alex Lavelle objasnio da je odlučio objaviti članak kako bi objasnio zašto australski mediji ne mogu pisati o slučaju Pell o kojem se već naveliko izvještavalo u inozemstvu, a nakon brojnih upita domaćeg čitateljstva sudjeluju li njegove novine u "zavjeri Katoličke Crkve".