PRAGMATIČNI I BESKRUPULOZNI

Australija podmitila krijumčare: Vratite imigrante odakle ste ih doveli

10.06.2015 u 14:56

Bionic
Reading

Kapetan i članovi posade broda sa 65 tražitelja azila koji su plovili prema Australiji tvrde da su vlasti te zemlje platile 30.000 dolara njihovim krijumčarima da ih vrate u Indoneziju, izvijestila je u srijedu lokalna policija

Migranti iz Bangladeša, Mianmara i Šri Lanke krajem svibnja stigli su do otoka Rote u istočnoj Indoneziji, nakon što je australska mornarica presrela brod kojim su plovili prema Novom Zelandu i poslala ga prema polazišnoj luci.

Tijekom istrage kapetan broda i pet članova posade, koji su trenutačno u pritvoru zbog ilegalne trgovine ljudima, kazali su da je australska služba za imigrante svakom od njih dala vrećicu s 5000 američkih dolara kako bi putnike vratili u Indoneziju, rekao je za AFP jedan od dužnosnika lokalne policije. “Potom su ih smjestili u manje brodove i usmjerili prema Indoneziji”, kazao je.

Australska služba za imigraciju odbila je komentirati slučaj, piše AFP.

Migranti koji su se nalazili na brodu potvrdili su iskaze članova posade. “Znali smo da je posada dobila novce, jer smo u jednom trenutku pitali kapetana zašto ne nastavljamo plovidbu prema Australiji, a on nam je odgovorio da je dobio novac od australskih vlasti da nas vrati natrag”, kazao je jedan od putnika, Nazmul Hasan iz Bangladeša.

Nedugo nakon dolaska na vlast u rujnu 2013. konzervativna vlada Tonyja Abbotta, uz pomoć vojske je pokrenula operaciju “Suverene granice”, čija je svrha obeshrabriti izbjeglice u nakani da stignu do australskih obala. Presreću ih brodovi australske mornarice i vraćaju u polazišne luke, najčešće indonezijske.