ZA 3,5 MILIJARDI EURA

Australci zainteresirani za koncesiju za slovenske autoceste

08.09.2012 u 13:07

Bionic
Reading

Jedan australski investicijski fond iz Melbournea zainteresiran je za kupnju koncesije za upravljanje slovenskim autocestama, objavila je slovenska televizijska postaja POP-TV

'Moramo se riješiti naše mentalne blokade koja postoji u mnogim glavama, kad je riječ o stranom kapitalu', izjavio je za POP-TV bivši ministar za gospodarstvo i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Matej Lahovnik, sada predsjednik nadzornog odbora Mercatora, komentirajući tu vijest.

Tako je podsjetio na standardno negativan odnos javnosti i politike prema 'rasprodaji' državne imovine stranom kapitalu. Prema informaciji POP-TV-a, već je dogovoren sastanak četvorice nadležnih ministara za to područje s australskim investitorima na kojemu će se razgovarati o izdavanju koncesije za upravljanje slovenskim autocestama. Navodna cijena za izdavanje koncesije na rok od 10 do 30 godina bila bi 3,5 milijarde eura, tvrdi POP-TV.

Isto tako, strani investitori zainteresirani su i za ljubljansku zračnu luku Brnik, luku Koper, te Slovenske željeznice, navodi POP-TV. Riječ je o velikim državnim poduzećima od kojih neka posluju s gubitkom, a neka imaju i visoke kreditne obveze za koje je jamac država.

Mogućnost davanja slovenskih autocesta u koncesiju spominjala je u svojim izjavama i prijašnja vlada Boruta Pahora, najviše zbog nepovoljne dinamike dospijeća kreditnih obveza DARS-a, državne tvrtke za upravljanje autocestama, budući da se rate dospjelih kredita idućih godina neće u cijelosti moći pokrivati prihodima od cestarine.