NEME SE VREMENA

Australci rade 'ko Japanci'

15.04.2009 u 11:58

Bionic
Reading

Australci vole strancima pričati o svojim predivnim plažama, roštiljanju i izletima u divljinu, ali rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da oni sami baš i nemaju vremena uživati.

Po rezultatima godišnjeg istraživanja koje provodi turistička tvrtka Expedia, Australci su 2008. godine u prosjeku koristili 16 slobodnih dana, a od njih su radišniji bili samo Japanci s osam i Amerikanci s deset dana odmora.

"Europljani s sele u Australiju u potrazi za boljim i opuštenijim načinom života, ali naše istraživanje o uskraćivanju odmora pokazuje da će više vremena za provod s prijateljima i članovima obitelji imati ako ostanu u svojoj domovini", rekla je glasnogovornica Expedije Louise Crompton.

Istraživanje je pokazalo da najdulji odmor (36 dana) iskoriste Francuzi, a iza njih su Španjolci sa 27 dana dok su Talijani i Nijemci izjednačeni sa 25 dana.

Međunarodna organizacija rada je 2008. godine objavila da 20 posto radnika u Australiji radi više od 50 sati tjedno, dok toliko radi samo šest posto zaposlenika u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji.