NACIONALNA MREŽA 9NEWS

Australci o strašnoj buri i ljepotama Hrvatske

15.03.2016 u 13:50

Bionic
Reading

Poznata australska nacionalna novinska mreža 9news danas je objavila vijest u kojoj istovremeno opisuje zloglasnu hrvatsku buru i slavi ljepote naše obale

'Mnogim Australcima laknut će jer se čini da se naše 'beskrajno ljeto' konačno ispuhalo, no za trenutak se prisjetimo naših balkanskih rođaka čije proljeće počinje svemogućim vjetrom po imenu 'bura'', piše u uvodu 9news.

Autor nadalje objašnjava kako svake godine u ovo vrijeme uobičajeno pušu tri marčane bure, u razmacima od po desetak dana, čiji udari s brzinama od oko 200 km na sat nerijetko ruše kamione, odnose krovove i za obale vezuju teretne brodove.

Ističe da se ove godine jedna već obrušila niz padine Velebita brzinom od 167 km na sat, a obično se smatra da će, ako se sve tri dobro ispušu i ljeto biti lijepo i vruće, baš kako treba.

9news prenosi i priču i video snimku lovaca na oluje koji posljednjih godina dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, pa i svijeta kako bi prkosili ledenom vjetru dovoljno jakom da odnese čovjeka.

'Naravno to nije dovoljno da odvrati neke od lovaca na oluje od stajanja na Paškom mostu ili u visokim priobalnim područjima Bojinca poznatog po slikovitom kamenjaru. No postoji i nagrada za osjećaj da će vam obrazi biti otpuhani: od ljepote krajolika pod kristalno bistrim nebom stat će vam dah', piše autor.