LOŠA PRODAJA

Australci će uništiti vina vrijedna 145 milijuna dolara

17.07.2013 u 07:10

Bionic
Reading

Jedna od najvećih svjetskih vinarija, australski Treasury Wine Estates, prisiljena je povući drastičan potez i uništiti na tisuće hektolitara vina vrijednog 145 milijuna dolara (160 milijuna australskih dolara) zbog loše prodaje na američkom tržištu

Posebno je pala prodaja njihovih jeftinijih vina na američkom tržištu koje je najveće tržište vina svijetu. Treasury Wine precijenio je svoju snagu na američkom tržištu, pa mu je u zalihama ostalo previše vina koje je previđeno za prodaju u ovoj fiskalnoj godini koja je završila 30. lipnja. Sada su u toj vinariji prisiljeni uništiti vina kojima je istekao rok trajanja. Naravno, ove godine planiraju izvesti manje vina na američko tržište, čime su smanjili operativnu zaradu do 30 milijuna australskih dolara.

Jeftina vina s malim udjelom alkohola koja prodaju poput White Zinfandel, ključnog proizvoda sorte Beringer, nemaju ni približno dug rok trajanja poput dugotrajnog Chardonnaya, kazao je za Wall Street Journal Jon Fredrikson, konzultant za vinsku industriju iz Kalifornije. On također objašnjava da se većina ljudi koja je do sada konzumirala Zinfandel prebacila na Moscato, slično slatko bijelo vino. Bez obzira na sve nevolje, rijetkost je da se velike količine vina uništavaju. Vino kojem je istekao rok trajanja obično se vraća u destilerije i od njega se prave brandyji i drugi špiriti, premda je to preskupo raditi jednom kada je vino buteljirano.

Povratom vina kojem je istekao rok trajanja proizvođaču s ciljem da ga se uništi, vinarija može dobiti povrat plaćenog poreza i tako ublažiti gubitke, objasnio je stručnjak Fredrikson. Problemi za australskog proizvođača počeli su nakon odvajanja od Foster grupe, globalnog proizvođača pića prije dvije godine. Australci su 'jahali na valu popularnosti' u SAD-u tijekom devedesetih i početkom 21. stoljeća, ali su im nakon toga tržište počele otimati i druge zemlje izvoznice vina poput Argentine, Čilea i Južnoafričke Republike. Rast australskog dolara prema američkom također im nije išao u prilog, a s vremenom se i promijenio i ukus američkih kupaca koji sve više biraju skuplja vina. Sve je rezultirao padom dionica tvrtke za 12 posto prošlog ponedjeljka.

Treasury Wine sada traže druga tržišta na kojima bi ponudili svoja vina, a u prvom redu u planu im je Kina. Do sada su tamo svoje vina nudili uglavnom preko distributera. U ožujku su objavili plan za otvaranje niza vinskih barova, restorana i sličnih objekata kojima je cilj naučiti vinske konzumente u toj zemlji piti skupa vina, a ne samo koristiti ih kao dobar poklon. Kinezima se otvorio apetit za vinima, ali tržište su preplavili broj vinari, pa je nužno ponuditi nešto drugačiju strategiju kako bi se istaknulo na tržištu.