OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ

Atipična turistička sezona: MUP o stanju sigurnosti u ljetnim mjesecima

16.09.2020 u 21:45

Bionic
Reading

Stanje sigurnosti cijelo je ljeto bilo stabilno i povoljno unatoč posebnim epidemiološkim uvjetima, objavilo je u srijedu Ministarstvo unutarnjih poslova čiji je Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone završio s radom 15. rujna.

Tijekom srpnja i kolovoza za 2,3 posto povećan je broja prekršaja protiv javnoga reda i mira u odnosu na isto razdoblje lani, smanjen je broj kaznenih djela na štetu stranih državljana za 51,7 posto, a za 24,5 posto broj kaznenih djela koja su počinili stranci, navodi MUP na svojim internetskim stranicama.

Strani državljani najčešće su bili oštećeni krađama i prijetnjama, a stranci su pak najčešće uhvaćeni u krađama, zbog prijetnji, krivotvorenja isprava, izazivanja prometnih nesreća ili protuzakonitog boravka u Hrvatskoj.

MUP-ov stožer je, kao i prethodnih godina, pratio nezakonite migracije, požare, stanje u prometu i na moru, stanje kriminaliteta i javnog reda i mira, a novitet je bilo praćenje situacije vezane uz epidemiju koronavirusom.

Promet putnika na graničnim prijelazima smanjen 60, a broj vozila 46 posto

Promet putnika na graničnim prijelazima smanjio se ove godine za 60 posto, a broj vozila 46 posto. Od 15. lipnja do 7. rujna, preko naših prijelaza prešlo je nešto manje od 25 milijuna osoba u četiri milijuna vozila, dok je 2019. godine bilo oko 62 milijuna osoba u 7,2 milijuna vozila. Najdulje se za prelazak granice čekalo dva i pol sata, dok je prosječno vrijeme prelaska pri najvećoj frekvenciji putnika i vozila bilo između sat i dva.

Tijekom tri ljetna mjeseca broj prometnih nesreća s poginulima smanjen je za 2,6 posto, a s ozlijeđenima 15 posto. Ipak, tijekom srpnja i kolovoza na hrvatskim su prometnicama smrtno stradala dva strana državljanina više nego lani, međutim teško ozlijeđenih je bilo manje za 47 posto, a lakše ozlijeđenih za 53,1 posto.

U akcijama traganja i spašavanja na moru  spašeno je 20 osoba.

Što se tiče požara, u tri ljetna mjeseca zabilježeno ih je 4,4 posto više nego lani.

Svoj ovosezonski rad MUP-ov stožer je započeo 17. lipnja i radio neprekidno 24 sata na dan, a u njegov je rad bila uključena i civilna zaštita te epidemiološke službe.

U MUP-u ističu da su i tijekom ove, atipične turističke sezone, ostali na razini zadatka, te vjeruju znatno pridonijeli uspješnosti hrvatskog turizma općenito i činjenici da strani turisti nisu promijenili mišljenje o Republici Hrvatskoj kao sigurnom ljetnom odredištu.