NIŠTA OD PREUZIMANJA

AstraZeneca odbila Pfizerovu ponudu

19.05.2014 u 11:55

Bionic
Reading

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca odbila je danas poboljšanu 'konačnu' ponudu za preuzimanje koju joj je podastro američki div Pfizer

Negativan odgovor stigao je devet sati nakon što je Pfizer u nedjelju priopćio da je podigao vrijednost ponude na 55 funti na dionici, odnosno ukupno oko 70 milijardi funti (119 milijardi dolara), i da će odustati ukoliko je AstraZeneca ne prihvati. Početna je vrijednost ponude bila 106 milijardi dolara.

Pfizer je planirao formirati najvećeg proizvođača lijekova u svijetu sa sjedištem u New Yorku, a poreze je namjeravao plaćati u Velikoj Britaniji, gdje su korporativne porezne stope niže nego u Sjedinjenim Državama. Naišli su na oštar otpor AstraZenece, ali i mnogih političara i znanstvenika koji su strahovali od rezanja radnih mjesta i istraživanja.

Predsjednik uprave AstraZenece Leif Johansson izjavio je da je u pregovorima s Pfizerom jasno kazao da njegov odbor može samo preporučiti 10 posto višu ponudu, od 58,85 funti po dionici, u odnosu na 53,5 funti koliko je Pfizer ponudio u petak.

Da je prihvaćena, Pfizerova ponuda za preuzimanjem bila bi najviša strana akvizicija po vrijednosti u povijesti Velike Britanije.

Iz američke su grupe priopćili da je njihova nova ponuda konačna i da neće nuditi više. Također su izvijestili da neće zaobilaziti upravu i pristupati izravno AstraZenecinim dioničarima.

Ponuda istječe idućeg ponedjeljka poslijepodne.