PREPRAVKE UHIDBENOG NALOGA

Assange će se usprotiviti izručenju ako ga uhite

02.12.2010 u 17:12

Bionic
Reading

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange usprotivit će se izručenju Švedskoj bude li uhićen, izjavio je u četvrtak njegov švedski odvjetnik Bjoern Hurtig

'S britanskim kolegom Markom Stephensom i međunarodnim stručnjacima usprotivit ćemo se nalogu za izručenjem' bude li Julian Assange uhićen, kazao je Hurtig

Odvjetnik je odbio reći gdje se trenutačno nalazi njegov klijent, koji je zadnji put viđen u Engleskoj, a protiv kojeg je Švedska 18. studenoga izdala uhidbeni nalog na temelju kojeg je Interpol izdao crvenu tjeralicu.

No njegovo je uhićenje bilo nemoguće zbog formalne pogreške u tekstu toga uhidbenog naloga, objavio je u četvrtak britanski Times.

Švedska je priznala 'proceduralnu pogrešku', a švedska policija nakon toga priopćila je da se sastavlja novi nalog. Švedska tužiteljica Marianne Ny priprema novi uhidbeni nalog u kojemu se navode maksimalne kazne predviđene za sve optužbe kojima se tereti Assangea, a ne samo za slučaj silovanja.

Britanski dnevnik Times u četvrtak je objavio, citirajući policijski izvor, da je britanska policija znala gdje se skriva Assange (kako se čini na jugoistoku Engleske), ali nije mogla intervenirati zbog pogrešaka u švedskom nalogu.

WikiLeaks je u četvrtak nastavio objavljivati američku diplomatsku prepisku.