jačaju napetosti

Armenija poziva Rusiju da prisili azerbajdžanske trupe da napuste Karabah

28.03.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Armenija je u ponedjeljak izjavila kako očekuje da će Rusija poduzeti mjere kako bi natjerala Azerbajdžan da povuče trupe iz područja Nagorno-Karabaha pod nadzorom ruskih mirovnih snaga, gdje raste napetost zbog teritorijalnog spora.

Azerbajdžanske trupe su 2020. protjerale etničke armenske snage s područja koje su kontrolirale od 1990-ih u Nagorno-Karabahu i oko njega prije nego što je Rusija posredovala u prekidu vatre i rasporedila mirovne snage.

Moskva je u subotu priopćila da je Azerbajdžan prekršio sporazum dopuštajući svojim vojnicima da uđu u regiju nedaleko od sela Faruh, ali da ih je Azerbajdžan povukao do nedjelje.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak na istragu o akcijama ruskih mirovnih snaga tijekom upada i objavilo je dvije zemljopisne karte ruskog ministarstva obrane za koje je kazalo da pokazuju da su azerbajdžanske snage još uvijek tamo.

"Očekujemo da ruske mirovne snage u Nagorno-Karabahu poduzmu konkretne mjere kako bi zaustavile upad azerbajdžanskih postrojbi u zonu odgovornosti mirovnih snaga i da prisilile na povlačenje azerbajdžanske oružane snage", stoji u priopćenju.

Azerbajdžan je u nedjelju rekao da nije povukao svoje snage te da je to područje njegov suvereni teritorij.