POETIKA KAKAA

Arhitektica je shvatila da najbolje kreira čokolade neobičnih okusa

03.09.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Iako po struci arhitektica, svoju je kreativnost prije nešto više od godinu dana u potpunosti usmjerila u istraživanje i eksperimentiranje s čokoladom. I to ne bi bilo toliko posebno da sastojci u njoj nisu posebni. Osim kakaa, u svoje nepravilno lomljene table čokolade dodaje i rogač i maslinovo ulje te voće, sjemenke, začine i cvijeće. 'Za sada je riječ o malim serijama inspiriranim trenutnim bogatstvom u prirodi, koje podjednako oduševljavaju gurmane i vegane te celijakičare i dijabetičare, a koji imaju mogućnost naručiti čokoladu po želji. S druge strane, održavam i tematske radionice - prvenstveno za djecu, jer smatram da su upravo ona najbolji generator promjena', kaže nam Irena Bastijanić, autorica projekta 'Poeticacao' iza kojeg se kriju slatki čokoladni, drugačiji komadići

Ideja za eksperimentiranje s čokoladom proizašla je iz vlastitih zdravstvenih, ali i prehrambenih potreba – bez rafiniranog šećera, aditiva i ostalih nerazumljivih sastojaka koji se nalaze na deklaracijama većine industrijski pakiranih proizvoda. Ipak, poticaj da ih ponudi istomišljenicima došao je izvana, od prijateljice koja je bila oduševljena okusom prilikom slučajne degustacije tih pomalo neuglednih slatkih komadića, pripremljenih kako bi zadovoljila vlastitu želju za nečim slatkim, a zdravim. Tako je nastao projekt 'Poeticacao', objedinivši u nazivu vrijednosti koje promiče – poetične kombinacije te etičnu proizvodnju biljke bez koje čokolada ne može nastati, a koja je, nažalost, konvencionalnim uzgojem i stalnim rastom apetita tržišta dovedena do ruba održivosti kakaa.

'Ideja je da u čokoladi, osim nezamjenjivog pravog kakaa, naš lokalni kakao, odnosno rogač, služi kao zaslađivač, koji je ujedno zdrav, za razliku od šećera kojim se čokolada uobičajeno zaslađuje. Osim toga, u čokoladu dodajem i razne autohtone sezonske dodatke, poput voća, sjemenki, začina, samoniklog bilja i cvijeća. No, to ne znači da ću vam potpuno uskratiti neki nelokalni dodatak, primjerice, kikiriki - posebnu poslasticu za one koji vole kombinaciju slatkog i slanog. Istovremeno, u ponudi imam i BUČArawBNICU – Poeticacaovu kreaciju s dodatkom bučinih koštica i cvijeta jadranske soli. Uglavnom će se većina, probavši, oduševiti i odlučiti za buču iznad kikirikija', započinje svoju priču Bastijanić.

'Poeticacao' tako postaje sinonim za čokoladu proizvedenu od kvalitetnog sirovog kakaa, fermentirane namirnice velikog nutritivnog bogatstva poznate i cijenjene u indijanskoj tradiciji tisućama godina, te podjednakog udjela biranih lokalnih sirovina - rogača i maslinova ulja i sezonskih dodataka.

Pravilo 50:50

Od samog početka izrade čokolade težila je podizanju svijesti o 'fairtrade trgovini' (trgovini u kojoj proizvođač dobiva fer cijenu za svoj proizvod, umjesto da većinu prihoda ubiru velike kompanije). Istovremeno je to htjela povezati s povratkom prirodi i organskoj proizvodnji koja uključuje upotrebu provjerenih sastojaka. Postepenim razvojem i eksperimentiranjem došla je do nekoliko osnovnih sastojaka od kojih nastaje njezina verzija čokolade, koju dalje obogaćuje prema inspiraciji. Nedavno je održala i radionicu na kojoj je čokoladu kombinirala s laticama ruže.

'U čokoladi sam eksperimentirala sa svim i svačim, od voća, svježeg i suhog (bobičasto voće, smokve, grožđice) orašastih plodova (orasi, lješnjaci, bademi), začinskog bilja (menta, origano, ružmarin, lovor, kadulja koja je bila iznimno popularna), jestivog cvijeća do sjemenki (već spomenute bučine te, primjerice, suncokretove u kombinaciji s bijelim tartufom u hladno prešanom suncokretovom ulju). Općenito, sve što se stavlja u čokoladu mora biti odgovarajuće konzistencije kako bi se moglo s njom povezati', napominje Irena.


Posebnost ove čokolade krije se u zrnatosti koju joj daje rogač, dok grublje mljevene sjemenke kakaa daju dodatnu hrskavost. Kaže kako današnje čokolade, koje se proizvode u velikim količinama, osim kakaa, u sebi sadrže sojin lecitin, palmino ulje i šećer, koji nemaju nikakve hranjive vrijednosti, a tijelo ih teško probavlja, dok su sastojci u njezinoj čokoladi zdravi za ljude.

Simpatično pakiranje, pristupačne cijene

Ove 'poetične čokolade' mogu se i degustirati na Ekoplacu Udruge Vestigium koja se u Vrbanima bavi brojnim aktivnostima u svrhu poboljšanja uvjeta života u lokalnoj zajednici na zdrav i kreativan način. Osim toga, od proljeća ove godine se na desertnom meniju jednog kultnog dubrovačkog restorana nude Poeticacaove RAWgačica, RosemaRAWncini s ružmarinom i koricom naranče, te Lady Lemon LavendeRAW s lavandom i koricom limuna. Ujedno čokoladice po narudžbi pakira i kao personalizirane poklone uzvanicima na vjenčanju pod nazivom Poetikonfeti

'Čokoladu pakiram u standardne pakete od 50 grama i 100 grama, ali se količina može prilagoditi i individualnim željama i potrebama, a jedna od mogućnosti u budućnosti je i princip bombonijere – vaganje na gram prema apetitu i budžetu, s čim povremeno eksperimentiram i u Udruzi Vestigium. Trenutno ih pakiram u staklenke, što uz mogućnost reciklaže pruža neuobičajen vizualni doživljaj - jer je desert i prije samog otvaranja vidljiv, ali i uživanje u mirisnom bouqetteu kakaa, maslinovog ulja, rogača i cvjetnih / voćnih / začinskih mirisnih nota prilikom konzumacije ', zaključuje Irena.

Svoje je znanje o čokoladi te vještinu pripreme čokolade kod kuće odlučila prenijeti i na djecu kroz radionice 'Mala škola čokolade', na kojima joj se sve češće pridružuju i roditelji. Kaže da tako potiče djecu da sami kod kuće naprave nešto slatko, a zdravo, te tako od najranije dobi pokažu odgovornost kako prema svom, tako i prema zdravlju ljudi oko sebe.