UOČI OBLJETNICE FALKLANDSKOG RATA

Argentina zabranila pristajanje britanskom kruzeru

'Engleskim piratskim brodovima zabranjeno je pristajanje' - natpis na luci u Ushuai

'Engleskim piratskim brodovima zabranjeno je pristajanje' - natpis na luci u Ushuai

Izvor: Reuters / Autor: Jose Romero-Telam

Lokalne argentinske vlasti zabranile su u ponedjeljak turističkom brodu koji plovi pod zastavom Bermuda, pristajanje u luci u Ushuaji, glavnom gradu provincije Ognjena zemlja (Tierra del Fuego), izvješćuju agencije i podsjećaju da je Bermuda prekomorski britanski teritorij

'Brod kojem nije dozvoljeno pristajanje u luku je Star Princess, luksuzni kruzer s 2.600 putnika', izvjestila je državna agencija Telam.

Naime, uoči 30. godišnjice rata za Falklande te zbog činjenice da su britanske kompanije u vodama arhipelaga počele s istraživanjem nafte, porasle su napetosti između dvije zemlje.

Godine 1982., nakon što je Argentina izvršila invaziju na južnoatlantsko otočje koje naziva Las Malvinas, Velika Britanije je krenula u rat koji je završio nakon 10 tjedana.

London odbija s vlastima u Buenos Airesu rasgovarati o suverenosti nad tim otocima, ukoliko to ne zatraži 3.000 otočana. Jedan visoki britanski diplomat je ranije upozorio Argentinu da će Velika Britanija 'odlučno' braniti Falklande ukoliko to bude potrebno te da će sa Buenos Airesom razgovarati o svim pitanjima koja se tiču tih otoka, osim pitanja suverenosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi