ŽRTVE BOGOVIMA

Areheolozi pronašli grobnicu iz vremena prije Inka

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Arheolozi su nedaleko od važnog vjerskog lokaliteta civilizacije Sican koja je postojala prije Inka, na sjeveru Perua, otkrili veliku grobnicu s posmrtnim ostavima 60 osoba žrtvovanih prije 1.100 godina, izvješćuje u nedjelju peruanski tisak.

Dnevni list El Comercio navodi da peruanski arheolozi Carlos Elera i Jose Pinilla obavljaju iskapanja na lokalitetu svetišta Bois de Pomac u dolini Lambayeque, 800 kilometara sjeverno od Lime.

Grobnica je u obliku rupe duboke osam metara u kojoj su pronađeni dobro očuvani ostaci 60 osoba, među kojima kosturi bez glave i 30 lubanja kao darovi i žrtve bogovima civilizacije Sican, objasnili su arheolozi. Također su pronađeni i ostaci pasa i kamila.

Civilizacija Sican se pojavila 700. ili 750. godine poslije Krista i nestala oko 1375., a vrhunac je dosegla između 900. i 1100. godine. Tijekom 200 godina vrhunca te civilizacije, bilo je sedam ili osam "Gospodara Sicana" koji su predstavljali nebesku vlast na zemlji.

U studenom su arheolozi na jugu Perua otkrili grobnicu s ostacima 44 djece, koja su također bila žrtvovana. Radi se o civilizaciji Kolla, prije Inka, koja se razvila između 1200. i 1450. poslije Krista u laguni Umayo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi