TROVANJE POLONIJEM

Arafatova udovica traži od Francuske istragu o ubojstvu

01.08.2012 u 09:36

Bionic
Reading

Udovica Yassera Arafata u utorak je od francuskoga suda zatražila istragu o mogućem ubojstvu toga nekadašnjeg palestinskog čelnika, potaknuta izvještajem po kojem je on umro od trovanja radioaktivnim elementom

Arafat je umro u pariškoj vojnoj bolnici 2004.

'Moj je suprug umro na neobičan način. Ima znakova zbog kojih bi se moglo povjerovati da je otrovan', rekla je Suha Arafat za dnevnik Le Figaro.

Arafat je u listopadu 2004. iz razrušenoga sjedišta u Ramallahu zbog naglog pogoršanja zdravlja prebačen u Francusku. U Ramallahu ga je Izrael držao zatočenog više od dvije i pol godine.

Mjesec dana poslije Arafat je umro, a sumnja da nešto nije bilo kako treba pojavila se vrlo brzo jer njegovi liječnici nisu mogli točno ustanoviti uzrok smrti.

Suha i 17-godišnja Arafatova kći Zahwa u pariškome su predgrađu Nanterreu podnijele tužbu protiv nepoznatog počinitelja za ubojstvo s umišljajem.

'Iznenađena sam što suverena zemlja poput Francuske ne zna uzrok smrti jednoga šefa države koji je liječen u francuskoj bolnici', rekla je Suha Arafat za Le Figaro.

Tužba je podnesena pošto je jedan švicarski institut na Arafatovoj odjeći našao neobično visoku razinu polonija-210, a istim tim radioaktivnim elementom otrovan je 2006. u Londonu nekadašnji ruski špijun Aleksandar Litvinjenko.