SPLIĆANI ŽELE RUŠITI GRADONAČELNIKA

Apsurdni zakon: O Kerumovoj smjeni odlučuje - Nevenka?!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 09.02.2012 16:33
  • Objavljeno 09.02.2012 u 16:33
Braco i seka u Saboru - Nevenka Bečić i Željko Kerum 2

Braco i seka u Saboru - Nevenka Bečić i Željko Kerum 2

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić/Pixsell

Splitska sveučilišna profesorica i doktorica znanosti Marija Brajčić, koja je pokrenula online peticiju za smjenu splitskog gradonačelnika Željka Keruma i u jednom danu prikupila gotovo pet tisuća potpisa, najavila je da u suradnji s građanskim aktivistima uskoro namjerava krenuti i u pravno valjano skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Po vrlo strogim pravilima Zakona o lokalnoj samoupravi, u Splitu je potreban potpis najmanje 32 tisuće građana kako bi se procedura za referendum uopće pokrenula

'Zajedno s kolegicama i kolegama te drugim aktivistima upravo proučavam proceduru i sigurno ćemo uskoro napraviti taj korak. Zbilja nam je dosta sramiti se što smo građani Splita', kazala je prof. Brajčić za tportal. Na adresu oporbenih vijećnika u splitskom Gradskom vijeću već je poslan tekst peticije s porukom za kraj: 'Građani se organiziraju, a gdje ste vi?'

Mi u Splitu očito uopće nemamo oporbu i moramo sami reagirati. Peticiju na internetu pokrenula sam iz čistog građanskog revolta, nisam imala apsolutno nikakve ambicije i nisam ni očekivala da će se u jednom danu skupiti tisuće potpisa. No, očito je da su građani strašno revoltirani i da je potrebno organizirati ih na neki način', kazala nam je prof Brajčić.

Kako doznajemo, u još nekoliko aktivističkih žarišta u Splitu priprema se prikupljanje potpisa na zahtjev za referendumom, čini se da su tragično loša reakcija Kerumove uprave na snježnu nepogodu i izjave koje su uslijedile doista kap koja je prelila čašu. 'Mene je, recimo, nazvala starija gospođa i cijelu noć mi plakala u slušalicu zbog izjave Nevenke Bečić o djeci i nećacima koji bi o njoj trebali brinuti. Ona ih nema. Ma, zbog ovakve vlasti zbilja se treba stidjeti', kazala nam je najnovija splitska zvijezda.

Nikola Vilic / CROPIX

Nikola Vilic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Marija Brajčić pokrenula peticiju protiv Keruma

Ipak, postupak eventualne Kerumove smjene znatno je složeniji nego što se predstavlja i praktički ne ovisi o građanima, koliko god ih se potpisalo na zahtjev za referendumom. Naime, čak i ukoliko se prikupi potrebnih 32 tisuće potpisa, o samom raspisivanju svejedno odlučuje Gradsko vijeće - dakle, Kerumova većina, uključujući i sestru Nevenku Bečić. A čak i da se kojim slučajem on raspiše, da bi bio valjan, potrebno je da se njemu odazove preko 50 posto birača upisanih na području grada Splita - preko 80 tisuća, više nego što ih je na prošlim izborima glasovalo za Željka Keruma i Ranka Ostojića zajedno.

Naš Zakon o referendumu je vrlo rigorozan, a još uvijek ne znamo je li provediv u praksi jer naprosto nikada nismo ni imali sličan referendum. Posebno je problematičan upravo oko razrješenja lokalnih dužnosnika jer se, osim 20 posto potpisa na zahtjevu, traži i odaziv veći od 50 posto upisanih birača. To zahtijeva gotovo plebiscitarno raspoloženje građana, što nije nemoguće, ali u mnogim slučajevima je nerealno', smatra profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Boško Picula

'Takva odredba posebno je problematična ukoliko znamo da su birački popisi neažurirani i da na njima često imamo više birača nego stvarnih stanovnika', dodaje prof. Picula.

Premda se svojedobno kalkuliralo da će HDZ i SDP zajednički izmijeniti Zakon o referendumu i Zakon o lokalnoj samoupravi, kako bi omogućili realne preduvjete za smjenu Milana Bandića, zbog SDP-ove 'tihe pomirbe' sa zagrebačkim gradonačelnikom od toga se odustalo - pa je, čini se, time profitirao upravo Željko Kerum. Iz Kukuriku koalicije prije izbora su najavljivali i smanjenje broja potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma i ukidanje odredbe o minimalnoj izlaznosti od 50 posto, no čini se da ni od toga neće biti ništa. Ustav je, naime, promijenjen tek kako bi uspio referendum o pristupanju Europskoj uniji, dok se lokalne čelnike ostavilo nesmjenjivima.

'Moje mišljenje je da referenduma o smjeni gradonačelnika uopće ne bi trebalo biti, mislim da ovlast raspisivanja izbora treba imati jedino Gradsko vijeće', kazao nam je neslužbeno jedan ministar iz Vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi